Make your own free website on Tripod.com

Donderdag 8 mei 1997

Roda JC - Heerenveen : 4 - 2

Finale Amstel Cup


 5. 1 - 0  Gerald Sibon
12. 1 - 1  Igor Korneev
16. 2 - 1  Gerrie Senden
49. 3 - 1  Eric Van der Luer
59. 4 - 1  Maarten Schops
83. 4 - 2  Jeffrey Talan
Roda : Hesp, Senden, Vrede, Schops, Van Haaren (89. Luijpers), Ooijer, Van der Luer (77. Van der Heijden), Doomernik, Van Houdt, Sibon, Lawal (69. Martens).
Heerenveen : Vonk, Tobiasen, Hansma, De Visser, Pastoor (64. Meinseth), Talan, Sier (70. Nygaard), Korneev, Echteld, Tomasson, Pahlplatz (56. Wouden).

Geel: Vrede, Doomernik (Roda), Talan (Heerenveen).
Scheidsrechter : Reygwart.
Toeschouwers : 48.000.


wedstrijdverslag Van minuut tot minuut Road to the Final Martin Jol
Foppe De Haan Reacties Roda spelers Heerenveen-spelers Reisverslag


Wat de kranten te zeggen hadden over de finale
Foto's van de Finale


8 mei 1997, een historische datum in de geschiedenis van Roda JC. Voor het eerst in de clubhistorie won Roda een echte prijs. In een bomvolle Kuip werd Heerenveen met 4 - 2 verslagen. Hoewel er ruim twee keer zoveel Friezen als Limburgers waren, overtrof het geluid uit de Roda-vakken ruimschoots dat van de Friezen.

De vooraf door de media tot favoriet gebombardeerde ploeg van Foppe De Haan kwam geen moment in de wedstrijd door het agressieve spel van Roda, dat de gevaarlijkste spelers van Heerenveen compleet uit de wedstrijd haalde. Echteld had niets in te brengen bij Vrede, Ooijer en Doomernik legden Tomasson aan banden, terwijl Schops Korneev neutraliseerde. Het enige gevaar van de kant van Heerenveen kwam van Jeffrey Talan, die vooral in de eerste helft vaak Ramon Van Haaren in de luren legde. Zodoende kwam de bal toch soms gevaarlijk voor het doel van Hesp.

De wedstrijd begon voor Roda perfekt; In de vijfde minuut bracht Eric Van de Luer een vrije trap hoog bij de tweede paal. Daar stond Gerald Sibon helemaal vrij en kopte over doelman Vonk heen. Waarschijnlijk wilde hij de bal terugkoppen naar de eveneens vrijstaande Vrede, maar de bal vloog rechtstreeks in het doel: 1 - 0. Maar meteen na de aftrap lette men bij Roda niet goed op. Talan ging langs Van Haaren en gaf de bal voor op de vrijstaande Leroy Echteld, maar diens inzet werd door Hesp met het linkerbeen gestopt. Daarna volgde nog een wilde scrimmage in de doelmond, waarbij Hesp zich met gevaar voor lijf en leden op de bal liet vallen. Maar in de 12e minuut viel toch de gelijkmaker uit een vrije trap van Heerenveen. Waar iedereeen een voorzet verwachtte schoot Korneev ineens op het doel. Hesp blunderde door de bal, die recht op hem af kwam, over zich heen in het doel te laten zeilen. Roda liet zich door deze tegenvaller echter niet uit het veld slaan en bleef agresief op de bal spelen. Vier minuten na de gelijkmaker kwam Roda weer op voorsprong. Bij een hoekschop voor Roda lette de verdediging van Heerenveen wel op Sibon en Vrede, maar niet op rechtsback Gerrie Senden. En die kon ongehinderd de bal in de rechterhoek koppen: 2 - 1. In de rest van de eerste helft bleef Roda het combinatiespel van Heerenveen goed ontregelen terwijl de ploeg zelf wel goed combineerde en kansen wist te creeren. Gerrie Senden kopte nog op de lat en André Ooijer en Peter Van Houdt verschenen alleen voor doelman Vonk. Ooijer zag zijn inzet gestopt door Vonk en Van Houdt schoot voorlangs. De rust werd zo bereikt met een 2 - 1 voorsprong voor Roda, met toch wel het gevoel dat er veel meer doelpunten gescoord hadden moeten worden.

Wie verwacht had dat Heerenveen na de rust tot een offensief zou komen kwam bedrogen uit. De wedstrijd ging na rust op de zelfde voet verder als in de eerste helft. Maar ditmaal wist Roda wel het krachtsverschil in doelpunten tot uitdrukking te brengen. Eerst wist Vonk Ooijer nog van scoren af te houden na een te korte terugspeelbal van Sier. Maar in de 49e minuut werd Hansma zo opgejaagd door Van Houdt dat hij in zijn eigen strafschopgebied de bal verspeelde. Sibon behield het overzicht en legde de bal terug op de inkomende Van der Luer, die vervolgens Vonk kansloos liet met een hard schot: 3 - 1. Heerenveen zou deze klap niet meer te boven komen en het carnaval op de tribunes begon nu echt. Tien minuten na Roda's derde treffer werd de wedstrijd definitief beslist door de 4 - 1 van Maarten Schops. Bij deze treffer was het weer Sibon die de bal teruglegde op de inkomende man na te zijn aangespeeld door Van der Luer. Voor Heerenveen restte slechts de frustraties van de geklopte favoriet. Ruud Hesp moest alleen in de 63e minuut redding brengen na een mooie volley van Pastoor. Voor de rest kwam er geen gevaar meer van de kant van Heerenveen. Roda speelde de wedstrijd rustig uit en kon zich op gaan maken voor het grote feest. Heerenveen mocht nog één keer scoren, toen een schot van Talan van richting werd veranderd door Ooijer en buiten bereik van Hesp in de hoek belandde. Maar die tegentreffer kon de feeststemming niet meer drukken en na het laatste fluitsignaal van Reygwart mocht aanvoerder Hesp de beker in ontvangst nemen uit handen van staatssecretaris Erica Terpstra.

Naar boven


Hoogtepunten van minuut tot minuut:
5. Vrije trap Van der Luer. Sibon kopt de bal uit een onmogelijke hoek in: 1 - 0.
6. Echteld vrij voor Hesp, die redt met zijn linkerbeen. Er volgt nog een scrimmage, maar Hesp verovert de bal.
12. Vrije trap Korneev zeilt ineens over Hesp in het doel: 1 - 1.
14. Voorzet Van der Luer. Sibon kopt naast.
16. Uit een hoekschop van Van der Luer kopt Gerrie Senden raak: 2 - 1.
20. Uit een voorzet van Lawal kopt Gerrie Senden op de lat. In de rebound schiet Sibon naast.
22. Talan schiet in het zijnet na een voorzet van Pahlplatz.
23. Door een blunder van Vrede kan Korneev alleen op 't doel af. Vrede herstelt zelf door de bal te heroveren met zijn lange stelten. Heerenveen wil een penalty, maar krijgt die terecht niet.
26. Vrede krijgt geel na overtreding op Echteld.
27. Van Houdt is Hansma te slim af en kan alleen door op Vonk. Reygwart fluit af wegens een vermeende overtreding van Van Houdt. Overigens is Reygwart de enige in het stadion die die overtreding heeft gezien, want hij deed niets.
31. Na een prachtige één-twee met Van Houdt kan André Ooijer alleen op Vonk af, maar die redt prima op Ooijer's schot in de rechterhoek. Na de aansluitende hoekschop mist Lawal de bal als hij spectaculair wil uithalen.
36. Korneev dreigt gevaarlijk te worden, maar Van Haaren onfutselt hem op de rand van de zestien prima de bal.
38. Sibon breekt op rechts door. Zijn pass bereikt echter net niet de geheel vrijstaande Lawal.
40. Tomasson kopt naast na een voorzet van Talan.
43. Van Houdt slalomt door de Heerenveen-vedediging maar schiet alleen voor Vonk voorlangs.
47. Sier speelt te kort terug waarna Ooijer net te kort komt om bij de bal te kunnen. Vonk kan nog redden.
49. Van Houdt jaagt Hansma op, die de bal verspeelt. Vonk kan er ook niet meer bij. Sibon legt terug op Van der Luer, die keihard raak knalt: 3 - 1.
54. Geel voor Doomernik na vasthouden van Tomasson.
56. De door Senden uit de wedstrijd gespeelde Pahlplatz wordt gewisseld voor Romeo Wouden, maar hem zal het niet beter vergaan.
59. Van der Luer passt op Sibon in de zestien. Die controleert de bal en legt hem terug op de inkomende Maarten Schops. Die knalt keihard Roda's vierde treffer binnen: 4 - 1.
62. Opstootje tussen Ooijer en Tomasson na een overtreding van Ooijer op de Deen. Als Sibon erbij komt krijgt die nog een klap in zijn nek van Echteld.
63. Fraaie redding van Ruud Hesp na een volley van Pastoor.
64. Pastoor gewisseld voor Meinseth.
66. Sibon slalomt zoals Maradona in zijn beste dagen (met een hakje achter zijn standbeen) door de Friese defensie. Zijn schot gaat naast.
69. Jan-Pieter Martens komt in het veld voor één van de mindere Roda-spelers: Lawal.
69. Bij zijn eerste aktie gaat Martens fanatiek door en verovert de bal. Zijn perfekte voorzet wordt door Van Houdt te zacht ingekopt waardoor Vonk kan redden.
70. Sier wordt vervangen door Nygaard.
76. Korneev draait weg van Van der Luer, maar schiet een halve meter naast.
77. Man of the match Eric Van der Luer ontvangt een staande ovatie als hij wordt gewisseld voor Stephan Van der Heijden.
79. Schops schiet vanuit de tweede lijn over nadat Martens de bal op hem terug heeft gelegd.
83. Heerenveen's beste speler, Talan, scoort toch nog 4 - 2. Zijn schot zou naast zijn gegaan als het niet van richting was veranderd door Ooijer.
84. Kopbal Van Van Houdt wordt door Vonk tot hoekschop verwerkt. Voorzet was van Van der Heijden. Uit de hoekschop schiet Vrede naast.
88. Na een aktie van Tomasson schiet Talan twee meter naast.
89. Mark Luijpers, lang geblesseerd geweest, komt in het veld voor Ramon Van Haaren.
90. Leroy Echteld probeert uit frustratie de achillespees van Gerald Sibon over te schoppen. Die moet vervolgens buiten het veld behandeld worden. De aansluitende vrije trap wordt door Van der Heijden over geschoten.
92. Talan schopt Van der Heijden onderuit en krijgt geel.
94. Reygwart fluit af. Roda is bekerwinnaar 1997.

Naar boven


Reakties spelers Roda JC in het Limburgs Dagblad:
Gerrie Senden: "Wij wilden die beker toch veel liever winnen dan Heerenveen, dat zag je toch? Er waren hier 12.000 Roda-fans. Ongelooflijk toch? Dat is heel wat voor Kerkrade. Onze mentaliteit en het karakter dat we hebben gekregen in de periode onder Huub Stevens hebben ons aan de bekerwinst geholpen, maar het publiek heeft ons erdoorheen gesleept. We zijn ijzersterk gestart, hebben Heerenveen afgebluft, maar door het publiek hebben we ons spel vol kunnen houden. De 1 - 1 was even een domper. Maar je mag nooit onzekerheid uitstralen naar de jongere jongens toe. Misschien was het wel een fout van Hesp, maar die heeft ons al zo vaak gered, dat verwerk je meteen weer. Vooral als het publiek ook nog eens verbaal achter hem gaat staan".

Ruud Hesp: Over de gelijkmaker: "Ik wilde opspringen bij een vrije trap van Korneev, maar het ging niet. Ik stapte in een losliggende plag en kwam niet van de grond. Dan baal je verschrikkelijk, maar ik was niet teneergeslagen. Daarvoor had ik teveel vertrouwen. Na het bekijken van de videobeelden wisten we gewoon dat we konden winnen. Vervolgens hebben we heel erg naar deze wedstrijd toegeleefd. De anderhalve week zonder voetbal duurde veel te lang, maar omdat we wisten wat we moesten doen (Tomasson en Korneev niet in hun spel laten komen) is het gelukt. We hebben de beker, daar ben ik voor naar Roda gekomen. Om een prijs te pakken. Als je dan dat podium opstapt is dat het mooiste wat er is. We waren afgeschreven nadat er weer zoveel spelers opstapten begin dit seizoen, maar we zijn ijzersterk teruggekomen."

Arno Doomernik: "Achteraf is het maar goed dat Heerenveen Roda in de underdogpositie plaatste, want daardoor speelden we als bevrijd. Je las alleen maar over Heerenveen en de stroom Friese fans die zouden komen naar de Kuip. Foppe De Haan zei dat ze de bekerfinale wel zouden winnen. Dat heeft ons gemotiveerd. Wij de underdog? Dat vond Heerenveen, maar wij zelf echt niet. Dat we sterker zijn dan Heerenveen hebben we wel bewezen met die 4 - 2. Het had zelfs veel meer kunnen zijn, als we beter met de kansen waren omgesprongen. Het belangrijkste was echter dat André Ooijer en ik Tomasson in de zak hadden. We hebben na afloop nog gelachen, want we hebben gekeken waar hij was, bij mij of bij André in de broekzak. Wij gaan vannacht echt niet slapen."

André Ooijer: "Het is top als je nog een tweede kans krijgt in de bekerfinale. Met Volendam heb ik hem verloren van Feyenoord, maar nu met Roda gewonnen. Ongelooflijk! De beker is normaal gesproken de enige kans voor Roda om een echte prijs te pakken, en we pakken hem nog ook."

Eric Van der Luer: We wisten waar hun zwakke plekken lagen. Daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt. Het is natuurlijk prachtig als je twee ballen op het potje kunt leggen, die vervolgens tegen de touwen vliegen. Ik kom misschien nuchter over, maar je realiseert je niet wat er gebeurd is. Bovendien kwam de echte ontlading na het duel op het veld. Is nu even weggezakt. Straks, op de autoweg en in Kerkrade zien we wel wat we teweeg hebben gebracht. Het is zaak om gezond op de Markt te komen en daarna gezond thuis. Toen ik met Ruud Hesp het veld opkwam, kreeg ik kippenvel. We wisten wel dat Heerenveen meer supporters had, maar die vakken met die gele vlaggetjes maakten indruk. We hebben als ploeg gewonnen. Dat is onze kracht. Spelen we geconcentreerd dan kunnen we iedereen aan. Ook Heerenveen. Die ploeg is te zeer afhankelijk van enkele gasten. Draaien die niet, dan hebben ze een probleem. Je merkte dat de irritatie bij hen in het team sloop. Daar moet je dus van profiteren. Af en toe een tikje geven, soms iemand tegen je aan laten lopen. Bij de 3 - 1 wist ik dat het in de knip zat. Althans op dat moment hadden we een flinke stap in de goede richting gezet. Toch bleef het gevaarlijk. We verzuimden om de zaak eerder af te maken. Als meteen na die 4 - 2 nog een treffer valt, had het nog benauwd kunnen worden. Conditioneel zijn we beter voor de dag gekomen. Je mag deze tegenstander niet in het spel laten komen. We hebben ze vanaf het begin aangepakt. Hard, maar fair. Dit is een ontzettend belangrijke overwinning. Ook met het oog op het nieuwe stadion. Ik hoop dat Roda nu niet meer zoveel spelers hoeft te laten gaan."

Gerald Sibon: Dit is enorm kicken. Een leuk afscheidscadeau. Een moment om nooit te vergeten. Bij de 1 - 0 heb ik niet eens echt nagedacht. Gewoon richting doel gekopt. En als de bal er niet in was gegaan, dan had Regilio Vrede nog altijd het laatste het laatse tikje kunnen geven. 's Middags kon ik van de spanning niet slapen. Heb ik maar tv gekeken. Toen ik eenmaal in het stadion was viel alle spanning weg. Wat een geweldige sfeer. Een enorme stimulans. Ik heb slechts één moment gebaald. Toen Heerenveen zo snel op 1 - 1 was gekomen. Daarna was het eigenlijk alleen nog maar genieten. Korneev en Tomasson zijn niet aan voetballen toegekomen. Dat was ons doel en daarin zijn we heel aardig geslaagd."

Peter Van Houdt: "Alleen jammer dat ik zelf niet gescoord heb. Dat zou een kroon zijn geweest op een redelijke partij. Voor de rest zijn we echt oppermachtig geweest. We hebben Heerenveen overrompeld. Na die snelle 3 - 1 hadden we niks meer te vrezen. Dit is klasse, puur genieten. Een hoogtepunt in mijn nog korte carrière."

Maarten Schops: "Na het laatste fluitsignaal ging ik evenfantastisch uit mijn bol. Dat heerlijke gevoel zal straks ongetwijfeld weer terugkomen als we zijn gehuldigd. Ik ben in elk geval blij. Blij voor Roda, voor de supporters en de vele fans die vanuit België naar Rotterdam zijn gekomen. Dat wordt straks samen genieten in Kerkrade."

Naar boven


Martin Jol in een interview met SBS 6:
Als ik het één trainer gegund had, dan was dat wel Foppe De Haan geweest. Heerenveen heeft een hele goede ploeg. Maar we wisten hoe ze gingen spelen. Vaak spelen ze met Echteld als aanspeelpunt met Tomasson of Korneev in de ruimte daaromheen. Onze middenvelders hebben dat enorm goed opgevangen.
Vooraf heb ik me wel afgevraagd hoe het zou voelen om niet te winnen. Je gaat er niet van uit, maar het leek me een vreselijk gevoel. Maar gelukkig heb ik dat nu niet. Als voetballer heb ik die beker ook gewonnen. Maar dit is leuker, veel bewuster."

Naar boven


Heerenveen-trainer Foppe De Haan in een interview met SBS 6:
"Roda heeft 't vanaf het begin gedicteerd. In de rust heb ik Tomasson iets dieper gezet en Korneev meer op het middenveld. Dan kunnen we meer grip krijgen, want ik vond de linies te ver uit elkaar liggen. Maar toen begon de tweede helft met die derde tegentreffer. Dat was het breekpunt. We hebben wel een aantal goals cadeau gegeven, maar dat is gelul. Want zij hebben het verdiend en wij niet. Ik kan wel lang en breed zeuren. Maar zij waren beter, dus ik heb helemaal niets te zeuren. Als je de finale haalt is dat op zich leuk, maar de finish had veel leuker kunnen zijn. Het is sneu voor al die mensen die er een feest van hebben gemaakt. In die zin dat als het een spektakelwedstrijd was geweest had ik er vrede mee kunnen hebben. Dat was nou niet, en dat kun je alleen maar jezelf kwalijk nemen."

Naar boven


Heerenveen-speler Jan De Visser in een interview met SBS 6:
"Zij waren gewoon op alle fronten beter. Er valt heel weinig op af te dingen. Vanaf het begin zijn we niet in de wedstrijd geweest. We kwamen heel snel achter uit een dood moment waar je gewoon een week op traint en dan gaat ie er toch in. Komen we gelukkig nog gelijk. Eigenlijk krijgen we exact dezelfde goal weer tegen. Dan loop je nog niet achter de feiten aan, maar het wordt wel moeilijk. En dan krijgen we nog een derde goal tegen, en dan ben je klaar. Zo simpel is het. In de rust werd er nog gezegd dat we agressiever moesten spelen. Wij willen graag combineren en Roda deed dat heel goed; hield ons goed uit ons spel. Dan krijg je drie minuten na rust weer zo'n treffer tegen. Dan krijg je iets over je van: Hoe is dit nu mogelijk? Ja, wat moet ik ervan zeggen? Er valt heel weinig op af te dingen. We hebben volkomen terecht verloren. Dit is een mogelijkheid om een prijs te winnen. Die krijg je volgend jaar waarschijnlijk niet nog eens. We balen met z'n allen. We hebben niet gebracht wat we kunnen. Roda wel. Zij hebben 't beste gespeeld en ze hebben terecht gewonnen."

Heerenveen-spelers in het Limburgs Dagblad:
Jeffrey Talan: "We zijn volledig weggespeeld. Overklast door een team dat op alle fronten beter was. Het zal moeilijk worden om ons weer op te laden voor de rest van het seizoen. De stemming in de kleedkamer was down, bedrukt. We waren niet scherp. We hadden geschiedenis willen schrijven. Maar met 4 - 2 verliezen, dat is geen mooi verhaal. Alleen na de 1 - 1 hebben we nog even mogen hopen. Direkt na rust scoort Roda echter de 3 - 1 en dan weet je dat het gebeurd is. "
Hans Vonk: "De druk was te groot. Heel Friesland verwacht dat je wint. Toen we de Kuip betraden waren we onder de indruk van de geweldige sfeer. Maar dat gaf tevens ook weer extra druk. We komen in grote wedstrijden gewoon nog ervaring te kort."
Jon Dahl Tomasson: "Gebrek aan routine heeft ons de das om gedaan. We hebben geen moment ons eigen spel niet kunnen spelen. Roda JC heeft ons het voetballen onmogelijk gemaakt. Ze hebben dan ook verdiend gewonnen. Er valt niks op af te dingen."

Naar boven


The road to the final:

Roda eindigde vorig seizoen bij de eerste vier en was daarom vrijgesteld van het spelen van groepswedstrijden. De finale werd bereikt door de volgende resultaten:
27 - 11 - 1996 :
Roda JC - Katwijk : 6 - 2
19 - 02 - 1997 : De Graafschap - Roda JC : 0 - 2
11 - 03 - 1997 : FC Zwolle - Roda JC : 0 - 5
16 - 04 - 1997 : Roda JC - Willem II : 1 - 0

Heerenveen speelde wel groepswedstrijden en behaalde op weg naar de finale de volgende resultaten:
Heerenveen - Cambuur : 5 - 0 (groepswedstrijd)
Urk - Heerenveen : 1 - 3 (groepswedstrijd)
Sneek - Heerenveen : 3 - 6 (groepswedstrijd)
Heerenveen - TOP Oss : 3 - 2 (na verlenging)
Heerenveen - NEC : 2 - 0
Heerenveen - Feyenoord : 2 - 1
Heerenveen - Helmond Sport : 5 - 0

Naar boven


Mijn reisverslag:
Donderdagmorgen vroeger dan normaal opgestaan om eerst nog mijn hond uit te laten. Dat arme beest wil ten slotte ook iedere dag naar buiten. Normaal doe ik dat altijd 's middags, maar nu dus een paar uurtjes vroeger. Ik ging samen met mijn twee broers met mijn auto, wij houden immers niet zo van die bussen met onze lange benen. Tegen één uur mijn eerste broer opgehaald, daarna de andere. Zo rond half twee vertrokken naar Rotterdam. Het is nogal donker dus ik zet mijn koplampen maar eens aan. Eerst maar eens de radio opgezet. Het nieuws meldt dat er een hoop Friezen onderweg zijn naar de finale. Over al die Roda-fans die we onderweg tegenkomen wordt niets gezegd; wij tellen bij de media dus weer eens niet mee. Het lijkt wel of dat Heerenveen die beker al gewonnen heeft. Kwaad zetten we dan maar een bandje van Guns n' Roses op, om maar eens goed in de stemming te komen. Tegen half vier komen we in de buurt van Rotterdam. Nou ben ik al een keer of twintig in de Kuip geweest, en dus weet ik hoe ik het beste kan rijden en waar ik mijn auto kan parkeren. Tegen het advies van mijn broer in ("ga nou zoals je altijd gaat") besluit ik om toch maar met de Roda-karavaan mee te rijden. Het gevolg is een omweg van enkele kilometers en langere wandeling naar het stadion. Maar ja, we staan wel tussen de Roda-fans geparkeerd. Rond vier uur komen we dan bij de Kuip, het mooiste stadion van Nederland. Komen we op de trap voor de Kuip nog de Blauwhuuster Dakkapel tegen, die van dat schaatsen. Moet mijn broer nog een rondje dansen met een Friese boerendochter. Even rondkijken en dan maar naar binnen. Ik krijg van een steward nog een complimentje over mijn petje (Ik loop dan ook rond met mijn Roda-shirt en sjaaltje en mijn Feyenoord-pet). Na het lozen van overtollig water op de schone WC's meteen Vak E opgezocht. In alle Roda-vakken staat er op ieder stoeltje een Roda-vlaggetje. Dat is dus leuk, vooral als een paar kinderen die vlaggetjes beginnen te verzamelen. Onze vakken zitten veel eerder vol dan die aan de andere kant. Door zo'n hoempa-orkestje zit de stemming er meteen goed in en het zingen begint al anderhalf uur voor de wedstrijd. Van de andere kant is nog niets te horen. Intussen zien we Babberich de amateur-beker winnen. Die speelden in gele shirts, dus dat is een gunstig voorteken. Broertje één geeft helemaal geen prognose terwijl broertje twee een slecht voorgevoel heeft. Ik blijf optimistisch en houd het op 6 - 0 voor Roda. Na veel zingen en wachten begint dan eindelijk de wedstrijd. Na vijf minuten is het al feest door de goal van Sibon. Het "Wat zijn die Friezen stil" gaat door de Kuip. Om even later te worden vervangen door "Wat zijn die Vlaaien stil", als Heerenveen scoort na een blundertje van Hesp. Na een kwartier staat het vak weer op zijn kop als Roda weer scoort. Het zingen wordt weer in alle hevigheid voortgezet. Friesland is weer stil. Er wordt nog flink gescholden op Vrede als hij weer eens blundert door Korneev de bal te schenken. Later in de eerste helft maakt hij nog een fout, maar beide keren loopt het goed af. "Hij maakt er iedere wedstrijd twee, dat hebben we voor vandaag dus weer gehad", roept iemand. Ook vinden we dat Ramon Van Haaren die Talan wel erg veel ruimte geeft. De schrik slaat ons om het elke keer om het hart als de bal die kant op gaat. Voorin mist Roda drie goede kansen via Senden, Ooijer en Van Houdt. Bij rust is het maar 2 - 1, veel te weinig dus. "Als ons dat maar niet opbreekt", is de algemene opinie. Na rust wordt het echt carnaval als we binnen een kwartier uitlopen naar 4 - 1. Zelfs het Limburgs volkslied wordt volop meegezongen. Heerenveen is nergens meer. Vrede speelt super en Van Haaren doet het nu ook beter tegen Talan. Hij mag wel nog scoren maar dat vermindert het carnaval op de tribunes niet. Ook het feit dat die Reygwart steeds onterecht tegen Peter Van Houdt fluit kan de goede sfeer niet bederven. Inmiddels verlaten de laatste Friezen in ons vak de tribune, begeleid door een vriendelijk "Auf Wiedersehen". Na afloop uitzinnige vreugde op het veld en op de tribunes. Er worden mensen omhelsd die ik nog nooit gezien heb. Dan komt het mooiste moment van de dag: Ruud Hesp tilt de beker omhoog. WE HEBBEN HEM!!! Friesland is op dat moment al naar huis. Nadat de laatste spelers met de beker naar binnen gaan verlaten wij ook maar het stadion. Onder de tribune zie ik een los Kuipstoeltje liggen. Leuk souvenir, denk ik en neem het mee. Ver kom ik echter niet, want van een steward moet ik het weer afgeven. Mijn pleidooien ("maar ik heb toch ook een Feyenoord-petje") worden weggewuifd en ik verlaat zonder stoeltje het stadion. Buiten is het ook een vrolijke boel, staan er nog heel wat Friezen sportief voor ons te klappen. Die krijgen als dank dus een geel vlaggetje mee naar huis. Bij de auto aangekomen zie ik mijn koplampen nog heel zachtjes branden. Die was ik vergeten uit te zetten bij het uitstappen, en nu is de accu dus leeg. Maar met hulp van een paar supporters van Babberich wordt het vehikel zo weer aangeduwd. Die krijgen dus ook een vlaggetje mee van ons. De terugweg is ook indrukwekkend. Overal zie je sjaaltjes uit auto's wapperen. In de bussen die we inhalen wordt de polonaise gedanst. Bij Breda hangt al een spandoek aan een brug met "Roda proficiat". Daar wordt dus eens flink getoeterd. Ook bij een auto waar Fortuna-sjaaltjes naar buiten wapperen wordt op de claxon geduwd en gezwaaid. Ze zijn zeker verdwaald, die Fortunezen. Maar ze zwaaien vrolijk terug en steken hun duim op. Zijn zeker ook trots op Limburg. Na het hele konvooi bussen te hebben ingehaald besluit ik tot een sanitaire stop. Komen al die bussen weer langs; sommige stoppen ook voor een plas-pause. Iedereen heeft prima zin. Daarna weer die hele rits bussen inhalen en zwaaien en toeteren. In Limburg staan op bijna iedere brug over de autoweg mensen te zwaaien. Er wordt heel wat afgetoeterd onderweg. Hoe verder naar het zuiden hoe meer mensen er op die bruggen staan. Schitterend gewoon! Ik wist niet dat Roda zo populair was. Om half twaalf zijn we weer in Kerkrade. Op de radio hoorden we dat de spelersbus een uur achter ons rijdt. Op de markt is het al stampvol. D'r Joep is ook uitgedost met een geel shirt. De namaaksupporters, die te ellendig waren om mee te gaan naar Rotterdam staan natuurlijk vooraan. Buiten is er niks te drinken en naar binnen gaan kan ook niet, want daar is het veel te druk. Dan maar langzaam naar voren dringen. Om 0.40 uur verschijnen de spelers met de beker op het bordes van het stadhuis. Ruim een half uur is het weer groot feest met Ruud Hesp als regisseur. De geluidsinstallatie is zo slechts dat we nauwelijks iets horen van wat er gezegd wordt, maar dat maakt ook allemaal niets uit. Nadat de spelers weer naar binnen zijn gaan de meeste mensen naar huis of naar de kroeg. Mijn broers moeten weer vroeg op dus ik moet ze naar huis brengen. Daarna ga ik zelf ook maar naar huis. Na eerst een half uurtje de hond uitgelaten te hebben installeer ik me voor de tv en kijk naar de videoband van . . . de Bekerfinale. En weer wint Roda met 4 - 2.

Naar boven


Amstel Cup 1996/1997