Kalac, Tomasic, Vrede, Luypers, Van Haaren, Van der Luer, Doomernik, Lawal, Tchoutang, Torma (84. Zafarin), Van Houdt (74. Peeters).
Westerveld, Van der Hoeven (46. Van den Brom, Goossen, Veldman, Van Hintum, Jochemsen, Perovic, Kreek, Reuser (91. Van der Schaaf), Machlas, Curovic (81. Ax).
-
Van Haaren (84e minuut)
Scheidsrechter Van Egmond
Toeschouwers 22.165

Sef Vergoossen kon voor deze wedstrijd niet beschikken over diverse spelers, zoals onder meer Senden, Valgaeren, Van der Heyden en Nygaard. In de 4-4-2 opstelling was er geen plaats voor Bob Peeters, die op de bank moest plaatsnemen. Voorin vormden Torma en Van Houdt het aanvalskoppel.

In de eerste helft toonde Roda totaal geen ontzag voor de club die een aanval wil doen op de top drie, ook al zaten er meer dan 20.000 toeschouwers hun club aan te moedigen. Roda bepaalde het spel en stond Vitesse maar één kans toe. Die kwam toen Kreek een vrije trap ineens op doel schoot. Probleem voor Vitesse was alleen dat Roda dit jaar wel een echte keeper in de goal heeft met Zeljko Kalac.

Roda daarentegen had in die eerste helft diverse mogelijkheden om de score te openen. De eerste was na een kwartier voor Torma, die vanaf de rand van het strafschopgebied Westerveld tot een redding dwong. Even later moest Westerveld weer redden bij een schot van Tchoutang. Ook Vrede kwam bij hoekschoppen twee keer in kansrijke positie, maar op doel koppen uit die situaties kan hij blijkbaar nog steeds niet.

Een andere opvallende situatie deed zich voor toen Garba Lawal door Perovic van achteren grof onderuit werd gehaald (zie foto links). De speler van Vitesse kreeg voor deze actie van scheidsrechter Van Egmond de gele kaart. Onlangs bepaalde de FIFA, en dus ook de KNVB, echter dat zulke overtredingen met rood bestraft dienen te worden. Maar Van Egmond was die regel weer vergeten, of hij was een beetje bang om de favoriete thuisclub voor zoveel mensen met tien man verder te laten gaan. In ieder geval mocht Perovic gewoon blijven staan en de wedstrijd verder uitspelen.

In de tweede helft bracht Vitesse John Van den Brom in het veld voor Van der Hoeven. Die zorgde ervoor dat Vitesse Roda na rust onder druk zette, resulterend in enkele mogelijkheden. Zo juichten de Vitesse-fans achter het doel van Kalac al na een schot van Kreek, maar de bal eindigde in het zijnet. Aan de andere kant had Doomernik een prima mogelijkheid na slecht uitverdedigen, maar zijn inzet vloog over het doel.

In de 61e minuut had de Griek Machlas balbezit buiten het strafschopgebied in de buurt van de achterlijn. Hij werd aangetikt door Vrede, maar stond op en liep verder. Drie seconden later besloot Van Egmond alsnog tot een vrije trap. Dit tot grote ergernis van de Roda-spelers, die even niet goed opletten. De vrije trap werd hoog in de zestien geplaatst, waar Machlas vrij kon inkoppen. Kalac raakte de bal nog wel maar kon niet verhinderen dat die in het doel belandde: 1 - 0. Het mag natuurlijk nooit gebeuren dat Machlas, die toch niet zo groot is, zo vrij kan komen te staan bij een standaardsituatie.

Ruim een kwartier voor tijd kwam Bob Peeters in het veld voor de hopeloos falende Van Houdt. Al na een paar minuten speelde Van der Luer de bal diep op Peeters, die de bal met zijn borst mee nam en zo meteen een verdediger passeerde. Vervolgens zag Peeters dat Torma vogelvrij stond en bood de Hongaar een niet te missen kans op de gelijkmaker. Om daarna te moeten toezien hoe Troma een slap schot produceerde recht op doelman Westerveld af.(zie foto).

Torma mist een niet te missen kans

Vijf minuten voor tijd werd het drama compleet voor Roda. Ramon Van Haaren probeerde Patrick Ax de bal te ontfutselen. Van Haaren slaagde in zijn opzet, maar de Vitesse-speler ging theatraal naar de grond. "Ik speelde duidelijk de bal. Ik zakte echt door de grond toen de scheidsrechter de rode kaart trok. Een lachertje. Ik hoop dat Roda JC er werk van maakt, dan valt het achteraf misschien nog mee", aldus Van Haaren. Sef Vergoossen bracht na afloop van bezoek aan scheidsrechter Van Egmond, maar die gaf te kennen dat de overtreding van Van Haaren een "toonbeeld voor een rode kaart" was. Van achteren aanvallen, luidde het oordeel van Van Egmond. Dat betekent in de regel een schorsing van vier wedstrijden. Vergoossen in Dagblad De Limburger: "In beroep gaan heeft tegenwoordig weinig zin. Dan valt de straf doorgaans alleen maar hoger uit. Ik heb Van Egmond niet kunnen overtuigen. Als dit de tendens wordt, houd ik mijn hart vast. De enige hoop die we nu nog hebben is dat de waarnemer het anders heeft gezien."

Persoonlijk kan ik er wel inkomen dat Van Haaren volgens die nieuwe regels rood krijgt. Maar waarom mag die Perovic dan wel blijven staan na zijn charge op Lawal? Van Egmond meet dus gewoon met twee maten, blijkbaar bang voor negatieve reacties van het publiek.

Van Haaren schampt Ax en krijgt rood

Van Haaren snapt er helemaal niks van

Roda verloor dus zijn openingswedstrijd van het seizoen, ondanks het goede spel. Maar voorin werden weer eens kansen gemist, zoals dat vorig seizoen ook regelmatig gebeurde. Van Houdt speelde zeer zwak en zal wel op de bank belanden, zodat de balvaste Peeters kan laten zien wat hij waard is. Gabor Torma kon tegen Vitesse weer eens de mooiste kans niet benutten. Het wordt echt tijd dat de Hongaar eens laat zien dat hij weldegelijk kan scoren.