Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Dave Zafarin, Garba Lawal (75. Kevin Van Dessel), Bernard Tchoutang (85. Bas Jacobs), Bob Peeters.
Harald Wapenaar, Stijn Vreven, Mitchell Van der Gaag, Jean-Paul De Jong, Henny Van Schoonhoven (55. Dirk Kuijt), Pascal Boschaert (85. Schut), Azubuike Oliseh, John De Jong, Theo Lucius, Didier Martel, Marinus Dijkhuizen (74. Reinier Robbemond).
Afwezig Roda JC: Senden, Nygaard, Van Houdt, Torma.
Roda JC: Tchoutang.
FC Utrecht: Van Schoonhoven, Lucius, Schut.

Scheidsrechter Van Hulten.
Toeschouwers 12.500.

Na de vermoeienissen van donderdag, toen Roda even een wedstrijdje moest spelen in het oosten van de Oekraïne, stond zondag weer een uitwedstrijd op het programma: FC Utrecht. In principe dus een zeer moeilijke opgave, vooral ook omdat de ploeg van Sef Vergoossen vrijdagmorgen pas terugkwam uit Donetsk. Bovendien is Utrecht is de eigen Galgenwaard nauwelijks te kloppen. De ploeg speelde drie thuiswedstrijden, die allemaal werden gewonnen. Daarbij kwam Utrecht steeds in de beginfase van de wedstrijd al op een voorsprong, die daarna met succes werd vastgehouden.

Roda speelde met dezelfde basis als tegen Fortuna en Donetsk. Vrede zat opnieuw bij de selectie, maar zou alleen in noodgevallen in het veld komen. Maar zijn positie in het centrum van de verdediging wordt momenteel uitstekend bezet door Joos Valgaeren, die nu definitief terug is van de knieblessure die hem een jaar uit de roulatie hield.

Het weer was een belangrijke factor in de Galgenwaard. Het was guur, regenachtig en er hing steeds de dreiging van onweer in de buurt van Utrecht. In de tweede helft moest de wedstrijd zelfs een kwartier worden stilgelegd omdat het onweer te dicht in de buurt kwam.

In de eerste helft had Roda de wind tegen. Utrecht had blijkbaar de vorige wedstrijd gezien die Roda speelde vlak na een UEFA Cup-duel (tegen Heerenveen). Roda was toen te vermoeid en uitgeblust om een fatsoenlijke wedstrijd te spelen. Utrecht drukte Roda in de beginfase terug op eigen helft en probeerde vroeg op voorsprong te komen. Dat lukte ook bijna, maar Zeljko Kalac redde prima toen John De Jong vrij voor de Australiër opdook en een vrije schietkans kreeg. Aan de andere kant verzuimde Valgaeren om te scoren toen hij door Peeters vrij werd gespeeld. Vanaf vijf meter was Valgaeren's inzet te slap om doelman Wapenaar te passeren.

Na een half uur kwam de treffer voor Utrecht als het ware uit de lucht vallen. De Fransman Martel kwam buiten de zestien in balbezit. Hij schoot de bal hard en laag over het natte gras in de linker benedenhoek. Kalac was kansloos en Utrecht stond voor: 1 - 0. In de vorige thuiswedstrijden van Utrecht was dat steeds genoeg om de drie punten in eigen huis te houden. Roda stond dus voor de moeilijke opgave om door de Utrechtse defensie een gat te vinden om nog enig succes te kunnen boeken.

Voor rust had Utrecht zelfs nog op 2 - 0 kunnen komen. Na een vloeiende aanval over de rechterflank kreeg Dijkhuizen zijn voet niet tegen de bal op vijf meter van het doel. Roda ontsnapte en kon gaan rusten met een kleine achterstand.

Wie gedacht had dat bij Roda de krachten in de tweede helft zouden wegvloeien, kwam bedrogen uit. Het leek wel alsof Utrecht pas terug was uit de Oekraïne, en niet Roda.

Er waren nog geen vijf minuten gespeeld in de tweede helft of de stand was alweer gelijk. Dave Zafarin ging de zestien in en speelde de bal voorbij de keeper. Henny Van Schoonhoven keek niet eens naar de bal en torpedeerde Zafarin: penalty dus. Bob Peeters liet zich dit buitenkansje vanaf elf meter niet ontnemen en passeerde Wapenaar beheerst in de rechterhoek: 1 - 1.

Peeters benut de penalty
Foto overgenomen van FC Utrecht Online

In het verdere verloop van de tweede helft was het een gelijk opgaand duel, waarbij beide ploegen probeerden om de volle winst binnen te halen. Daarbij waren de grootste kansen voor Roda. Bob Peeters schoot de bal hoog over na zichzelf goed vrij te hebben gespeeld. De grootste mogelijkheid was er echter voor Arno Doomernik. Na een subliem tikje van Peeters kwam Doomernik oog in oog met Wapenaar. In plaats van een stiftbal over de al liggende keeper heen, schoot Doomernik tegen Wapenaar op.

Zo had iedereen zich langzamerhand al verzoend met het gelijke spel. Vergoossen wisselde nog twee keer, Van Dessel voor Lawal en Jacobs voor Tchoutang. In de extra tijd beging invaller Schut een overtreding, en Roda mocht nog een vrije trap nemen. Van ongeveer dezelfde positie als in de wedstrijd tegen Fortuna kon Eric Van der Luer aanleggen voor één van zijn befaamde trappen. De Utrechtse verdedigers letten op Peeters, op Valgaeren en op Rudge, de mensen met lengte en kopkracht. Maar bij Utrecht voelde niemand zich geroepen om op Bas Jacobs te letten. Van der Luer legde de bal panklaar op het hoofd van de jonge invaller. Vanaf zo'n vijf meter kopte Jacobs de bal vervolgens keihard achter Wapenaar in het doel: 1 - 2. Bassie is blij !
Foto overgenomen van KOEMPELS PLEASURE DOME

Even later floot Van Hulten voor het einde en had Roda op de valreep de volle winst weggekaapt en Utrecht zijn eerste thuisnederlaag bezorgd. "Ik kwam helemaal vrij," aldus Jacobs. "Mooier kan het natuurlijk niet. Eigenlijk was ik ervan uitgegaan niet meer te hoeven invallen. Als je dan toch een paar minuten mee mag pikken en vervolgens ook nog de winnende treffer maakt, is dat een droom die uitkomt. Normaal gesproken speel ik binnenkort weer in het tweede elftal. Dat zal best moeilijk zijn, maar juist dan moet ik bewijzen daarmee te kunnen omgaan."

Trost is blij met Bas Jacobs

Mark Wotte, trainer van Utrecht was niet echt blij met de 1 - 2: "We hebben vandaag punten weggegeven op een manier alsof we net met voetballen zijn begonnen. Dagenlang hebben we met de verdediging getraind op het beheersen van de aanvallende speelstijl van Roda; de voorzetten en het spel over de flanken waar Roda JC veelvuldig gebruik van maakt. Als je dan ziet hoe die vrije trap aan het einde van de wedstrijd erin gaat. Alles is dus blijkbaar voor niets geweest. We hadden die vrije trap gewoon moeten pakken. Mijn spelers hebben zich het vak voetbalprof onwaardig getoond en daar heb ik ze zojuist een boete (500 gulden) voor gegeven."

Bekijk het ook eens van de andere kant en lees het verslag van Verslag van FC Utrecht Online