Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren, Nygaard, Doomernik, Van der Luer, Lawal (79. Valgaeren), Peeters, Van Houdt ( 70. Zafarin).
Vonk, Tevreden, Hansma, Klompe (81. Klompe), Pander, Radomski, Samardzic, De Visser, Talan (78. Constantinovici), G De Nooijer, Pahlplatz (24. Tzvetkov).
Radomski

Scheidsrechter Jol
Toeschouwers 13.800

Roda moest het in Heerenveen doen zonder Stephan Van der Heyden, die in een wedstrijd met het tweede elftal een kuitblessure opliep. Hij werd in de basis vervangen door Garba Lawal, die vorige week tegen De Graafchap ook al de vervanger was van de toen geschorste Van der Heyden. Verder was ons Belgische spitsenkoppel Peeters/Van Houdt weer terug na een schorsing. Doordat beide Belgen weer meespeelden, moesten Zafarin en Tchoutang naast Vergoossen op de bank plaatsnemen.

Bij Heerenveen waren Mitrita en Denneboom geschorst. Als vervanger van Mitrita speelde Pander in de verdediging. Voorin had trainer Foppe De Haan de al weken als een krant spelende Ebiede vervangen door Pahlplatz. Als centrumspits speelde Gérard De Nooijer, die daar zijn al maanden geblesseerde broer Dennis moest doen vergeten. Verder mistten de Friezen ook nog Gosatu en Onwuzuruike door blessures.

Het belang van de wedstrijd was heel erg groot. Roda stond maar één puntje voor op Heerenveen, dat wel een wedstrijd meer speelde. In de strijd om een plek in de UEFA Cup is het van eminent belang dat Roda in ieder geval Heerenveen onder zich houdt. De Frieze club heeft in het slot van de competitie nog twee makkies. Eerst uit tegen onze grote vrienden uit Maastricht (en waarom zouden die Roda een plezier doen door het Heerenveen moeilijk te maken?), en op de slotdag ontvangt men Sparta. Er mocht dus niet worden verloren zaterdagavond in het Abe Lentstra-stadion.

Daar leek het aanvankelijk ook helemaal niet op. Roda schoot als een speer uit de startblokken en zette Heerenveen meteen onder druk. Al in de vierde minuut ontstond er het eerste gevaar voor het doel van hans Vonk. Ger Senden rukte op rechts mee op en gaf een hoge voorzet. Net voordat Bob Peeters wilde koppen verdedigde Johan Hansma de bal tot hoekschop. Lawal bracht de bal hoog voor het doel, waar Marc Nygaard rakelings over kopte.

In de zevende minuut was het wel raak. Iets over de middenlijn kreeg Roda een vrije trap. Van der Luer nam die niet erg nauwkeurig, want er stonden alleen maar Friezen in de buurt. Doelman Vonk kwam uit zijn doel en wilde de bal onderscheppen. Maar voordat Vonk ter plaatse was kwam Pander er met zijn hoofd aan. Hij raakte de bal totaal verkeerd en verlengde die tot voor het doel. Bob Peeters was er razendsnel bij om de bal vanuit een moeijke hoek langs een verdediger in de rechterhoek te koppen: 0 - 1.

Ook in het verdere verloop van de eerste helft liet Roda Heerenveen alle hoeken van het veld zien. Kansen waren er volop voor de gasten. Na een prima aanval verlengde Peeters de bal prima naar Van Houdt. Die bracht met een slim tikje terug Lawal in stelling, maar de Nigeriaan treuzelde te lang met schieten. Maar de grootste misser kwam op naam van Peerke Van Houdt. Hij kon alleen op Vonk af en wilde de doelman met een lobje verschalken. Van Houdt's lob was echter niet hard en hoog genoeg, zodat Vonk de bal zonder al te veel moeite uit de lucht kon plukken.

Zes minuten voor rust viel de tegengoal als een donderslag bij heldere hemel. Heerenveen nam een hoekschop, waarbij de bal hoog in het vijfmeter-gebied terechtkwam. Normaal gesproken moet zo'n bal dus een prooi zijn voor de keeper. Zeljko Kalac liet zich echter door Gérard De Nooijer aan de kant duwen, waarna die geen moeite had om van dichtbij raak te koppen: 1 - 1. Bij deze tegengoal vraag ik me af op wie ik nou kwaad koet zijn? Op Kalac, omdat die De Nooijer niet onder het gras werkt in het vijfmeter-gebied? Of op scheidsrechter Dick Jol, die gewoon moet fluiten als de keeper binnen de vijf meter wordt weggeduwd? Maar ja, van Jol weten we inmiddels wel dat hij Roda niet zo moet. Zo vergat hij ook in de wedstrijd tegen NAC rood te geven aan Peter Bosz, toen die een doorgebroken speler van achteren neersabelde.

Toch kreeg Roda nog voor rust twee dotten van kansen om weer op voorsprong te komen. Eerst kwam Peeters in kansrijke positie voor Vonk, maar die kon het schot stoopen. In de rebound was Pander er net iets eerder bij dan Van Houdt om het gevaar te keren. Ook kwam Nygaard na een pass van Van Houdt aleen voor Vonk. Maar weer stopte de Frieze doelman de inzet. Klemvast kreeg Vonk de bal echter niet, waarna er een scrimmage voor het doel ontstond, waarbij de bal net niet goed viel voor Roda.

Na rust was Heerenveen een stuk sterker dan in de eerste helft. De ploeg kwam meer naar voren, zonder overigens al te grote kansen te krijgen. De beste was voor Samardzic, die een voorzet van Hansma over kopte. Verder probeerde Jan De Visser het een paar keer van afstand, maar zijn schoten waren afzwaaiers die voor Kalac geen problemen vormden.

Aan de andere kant werd Nygaard gevaarlijk, maar werd door een tegenstander aan zijn shirt getrokken, zodat hij compleet uit evenwicht was toen hij wilde schieten. Scheidsrechter Jol deed net of hij die overtreding niet zag, want hij liet gewoon verder spelen.

Later speelde Bob Peeters zich op rechts prima vrij en trok naar binnen. Van net buiten de zestien schoot hij op doel, waarbij de bal ook nog eens van richting werd veranderd. Maar weer was Hans Vonk op zijn post en redde prima.

In de 77e minuut kwam Heerenveen op voorsprong. Daar waren twee fouten aan Kerkraadse kant aan vooraf gegaan. Eerst verspeelde Ramon Van Haaren de bal op het middenveld. Daarna volgde er een lange bal naar voren, waar Regilio Vrede de bal totaal verkeerd raakte en hem inleverde bij Samardzic. De Serviër passeerde Mark Luypers, maakte vrij voor Kalac geen fout en passeerde de doelman in de linkerhoek: 2 - 1.

Zo leek Roda nog te gaan verliezen in een wedstrijd die voor rust eigenlijk al in eigen voordeel beslist had moeten zijn. In de slotfase leverde De Visser nog een gevaarlijk schot af, maar Kalac lag op tijd in de hoek en maakte er een hoekschop van.

Vlak voor tijd kwam er toch nog gerechtigheid toen Roda de gelijkmaker scoorde. Na een langdurige aanval speelde Van Haaren Valgaeren aan. De Belg, die Lawal was komen vervangen, zag dat Van der Luer de zestien insprintte. Met een fluwelen pass zette Valgaeren Eric Van der Luer alleen voor Vonk. De populairste Maastrichtenaar van Kerkrade haalde ineens uit en passeerde Vonk met een laag schot in de linkerhoek: 2 - 2.