Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Dave Zafarin, Garba Lawal (78. Bernard Tchoutang), Bob Peeters, Gabor Torma (17. Peter Van Houdt (88. Stephan 't Hart)).
Oscar Moens, Urvin Lee, Peter Wijker, Peter Van den Berg, Fernando Ricksen, Abdelkrim El Hadrioui (78. Barry Opdam), Michael Buskermolen (78. Robert Van der Weert), Barry Van Galen, John Bosman, Dries Boussatta, Max Huiberts (76. Rolf Landerl).
Afwezig Roda JC: Vrede, Senden, Nygaard.
AZ: Van Galen.

Sef Vergoossen (65e minuut).
Scheidsrechter Oskam.
Toeschouwers 6.594.

Bij Roda ontbraken nog steeds Vrede, Senden, en Nygaard, waardoor Sef Vergoossen hetzelfde basisteam het veld instuurde als tegen NEC. Rudge stond weer rechtsback, terwijl Valgaeren en Luypers het centrum van de verdediging vormden.

Bij AZ was iedereen fit, zodat coach Gerard Van der Lem, in een ver verleden ooit nog spelend voor Roda, zijn sterkste team kon opstellen. Max Huiberts, een paar jaar geleden nog spelend voor Roda, stond in de basis ten koste van de Oostenrijker Landerl. Een andere ex-Roda JCer in de ploeg van AZ was Barry Van Galen, die via NAC bij AZ terechtkwam.

AZ had zijn eerste twee wedstrijden van het seizoen gewonnen, en was derhalve nog zonder puntverlies. Zowel bij Fortuna als bij RKC werd er een 1 - 2 zege behaald. Tegen Roda kon de ploeg zich pas de eerste keer tonen aan het eigen publiek. Voor AZ stond vrijwel alles in het teken van de revanche. Iedere Roda-fan kan zich de mooiste wedstrijd van vorig seizoen natuurlijk nog wel herinneren: Roda - AZ: 8 - 2. Dat AZ hiervoor wel eens goed wraak zou willen nemen was duidelijk. Wie verliest er immers graag met zulke cijfers. De historie van AZ-Roda sprak ook in het voordeel van de Alkmaarders. Tegenover twee zeges voor Roda stonden tien nederlagen en vijf remises.

Ondanks al deze goede bedoelingen kreeg de thuisploeg al in de tweede minuut een koude douche. Arno Doomernik kwam op eigen helft in balbezit en toog naar voren. Na een één-twee met Van der Luer stond hij enkele meters buiten het strafschopgebied van AZ. Terwijl de verdediging van AZ wachtte op een pass naar één van de aanvallers, zag Doomernik dat doelman Moens iets te ver voor zijn doel stond. Met een bekeken lob verschalkte Doomernik de keeper en bracht Roda op een 0 - 1 voorsprong.

AZ ging vol op de aanval spelen, maar liet daarbij achterin wel heel veel ruimte aan Roda, dat zich naar hartelust kon uitleven bij de tegenaanvallen. Na ruim twintig minuten werd het 0 - 2. Ramon Van Haaren gaf de bal vanaf links voor het doel. Daar zorgde Wijker ervoor dat van Houdt niet aan de bal kon komen. Maar hij speelde de bal wel precies voor de voeten van Dave Zafarin. Omdat Moens uit zijn doel was gelopen om de voorzet van Van Haaren te onderscheppen, was het doel leeg. Zafarin kon van de rand van de zestien rustig aanleggen en simpel scoren: 0 - 2.

Een paar minuten daarvoor was Gabor Torma met een knieblessure uitgevallen. De Hongaarse spits van Roda liep de blessure op na een botsing met Oscar Moens. De ernst van de blessure moet nog blijken, maar het ziet ernaar uit dat hij enkele weken uit de roulatie zal zijn. Pech blijft Torma dus achtervolgen bij Roda. Nu heeft hij eindelijk weer een basisplaats, raakt hij weer geblesseerd. Vorig jaar overkwam hem hetzelfde, toen hij tijdens de warming-up tegen NAC een blessure opliep.

Van Houdt in duel met Huiberts

Door de achterstand raakte AZ nogal gefrustreerd, en begon dat met onsportieve middelen af te reageren. Zo ontsnapte Max Huiberts aan een rode kaart toen hij Van Houdt neermaaide. Ook bij een elleboogstoot van ex-Fortunees Fernando Ricksen tegen Mark Luypers greep scheidsrechter Oskam niet in. AZ mocht dus blij zijn dat het met elf spelers de rust haalde.

In de tweede helft werd het offensief van AZ alleen nog maar heviger en stond Roda vaak met de rug tegen de muur. Uitvallen waren er nauwelijks nog. Lawal mistte een perfekte mogelijkheid om de wedstrijd definiteif te beslissen, maar de Nigeriaan faalde.

In de 65e minuut werd Sef Vergoossen door Oskam naar de tribune verwezen wegens aanmerkingen op de leiding. "Die man floot zo warrig dat ik hem vroeg of hij maar naar één kant wilde laten voetballen. Ik stond daarbij in het veld en dat mag inderdaad niet," aldus Vergoossen. Maar als je als scheidsrechter Sef Vergoossen van zijn stoel af weet te halen en iets te laten zeggen moet je wel heel erg slecht staan te fluiten. Vergoossen is de rustigste trainer die Roda ooit gehad heeft, en voordat die iets zegt moet er heel wat gebeuren. Overigens stelde dat wegsturen niet zoveel voor. Vergoossen ging achter het hek staan, ongeveer een meter van de bank af, en stond constant te overleggen met Wim Dusseldorp.

Vlak na het incident met Vergoossen scoorde AZ tegen. Een voorzet kwam via het lichaam van Bob Peeters terecht bij Max Huiberts, die met een laag schot doel trof: 1 - 2.

In het restant van de wedstrijd probeerde AZ nog van alles om de gelijkmaker te produceren, maar met enig kunst-en vliegwerk bleef Roda overeind. Roda won dus zijn eerste uitwedstrijd van het seizoen, en heeft na de teleurstellende opening (tegen De Graafschap en RKC) twee wedstrijden op rij gewonnen.

Een gelijkspel was eerlijk gezegd een betere afspiegeling van de verhoudingen geweest. Maar soms krijg je iets te veel en soms iets te weinig. Daar weten wij na de wedstrijd tegen RKC alles van.