Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren (25. Doomernik), Van der Luer, Nygaard (81. Torma), Van der Heyden, Tchoutang (46. Zafarin), Van Houdt, Peeters.
Van der Sar, Mensah, Blind, F De Boer, Sier, Witschge, Dani, R De Boer (24. Gorré), Hoekstra (88. Rudy), McCarthy (69. Sibon), Wamberto.
Van der Luer

ScheidsrechterVan Meerkerk
Toeschouwers43.500

Optimistisch reisde Roda naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Ajax. De laatste nederlaag in de competitie dateerde immers al van september (uit tegen NEC). Daarna volgde een reeks van zes wedstrijden zonder nederlaag. Zelfs tegen sterke tegenstanders als Willem II, Feyenoord en Utrecht werden er buitenshuis prima resultaten geboekt.

Bij Ajax ontbraken er nogal wat spelers vanwege blessures. Maar die club heeft zoveel goede spelers onder contract dat we daar geen medelijden mee hoeven te hebben. Zelfs nu heeft een speler die twee jaar geleden bij Roda de sterren van de hemel speelde, Gerald Sibon, niet eens een basisplaats bij de Amsterdammers.

Roda speelde in dezelfde succesvolle formatie als in de afgelopen wedstrijden. Dus met al die offensief ingestelde spelers. Tegen de tegenstanders van de voorbije weken was dat geen probleem, maar uit tegen Ajax liep het iets anders dan gedacht.

Roda begon lekker aan te vallen in de arena, en kreeg binnen vijf minuten ook de eerste grote mogelijkheid. Marc Nygaard kon helemaal alleen op Van der Sar af, maar schoot de bal tegen diens been op. Geen vroege voorsprong dus voor Roda. Een paar minuten later was er wel een vroege achterstand. Door het offensieve spel werd achterin een zee van ruimte weggegeven. Van Haaren stapte te laat naar voren en hief zo het buitenspel van Wamberto op, die alleen op Kalac af kon gaan. Hij omspeelde de doelman van Roda soepel en plaatste de bal vervolgens in het lege doel: 1 - 0. Bij een poging de bal nog van de lijn te halen knalde Van Haaren ook nog eens met zijn hoofd tegen de paal.

Na ruim een kwartier werd het zlefs al 2 - 0 door een goal van McCarthy. De Zuid-Afrikaan kreeg wel heel veel ruimte en werd ook nog eens aan de verkeerde kant gedekt toen hij een voorzet van links simpel achter Kalac kon schieten.

Nou heb ik zelf vrij weinig verstand van voetballen, maar wie gaat er nou tegen Ajax uit vol op de aanval spelen. Dat is gewoon vragen om een grote nederlaag. Ik weet wel dat de punten niet tegen Ajax gehaald moeten worden, maar een iets realistischer tactiek had ik wel verstandiger gevonden. In de Kuip tegen Feyenoord verliet Roda ook de verdedigende stellingen niet, zelfs niet toen Feyenoord met tien man verder moest. Het gevolg was een wedstrijd die het aanzien bijna niet waard was. Maar het leverde wel een punt op. De volgende keer dus fanatiek met elf man voor de pot gaan hangen daar in Amsterdam. Dat ze dan maar zien hoe ze er doorheen komen, die "supervoetballers" van Morten Olsen. Roda hoeft er niet voor te zorgen dat het publiek in Amsterdam vermaakt wordt, daar heeft Ajax zelf genoeg van die prima-donna's voor in de selectie. (Had ik trouwens al vermeld dat ik Ajax niet zo erg mag?).

Na ruim twintig minuten viel Van Haaren ook nog eens uit met een wond aan het hoofd, gevolg van een botsing met R De Boer. Die moest zelf trouwens ook uitvallen en kreeg een stuk of zeven hechtingen in zijn dure hoofd. Als Barcelona hem nou nog maar wil, want hij is nu immers beschadigd. Na die openingsfase kwam Roda trouwens wat beter in de wedstrijd, al had de ploeg wel nog wat geluk dat Ajax nogal slordig met zijn kansen omsprong, anders was de achterstand bij de rust al onoverbrugbaar geweest.

In de tweede helft speelde Dave Zafarin in plaats van Tchoutang. Bij zijn eerste balcontact gaf Zafarin de bal panklaar op Van Houdt, die van dichtbij zijn negende competitetreffer kon aantekenen: 2 - 1. Plotseling was Roda dus weer helemaal terug in de wedstrijd, terwijl het daar in de eerste helft helemaal niet naar had uitgezien.

Ajax speelde veel minder dan in de eerste helft en de misverstanden stapelden zich op bij de thuisclub. Roda kon echter niet meer profiteren van de onzekerheden bij Ajax. De thuisploeg ging in eigen stadion zelfs over tot ordinair tijdrekken. Het inbrengen van Torma voor Nygaard tien minuten voor tijd mocht ook niet meer baten. In blessuretijd ging doelman Kalac zelfs nog mee naar voren bij een hoekschop, maar zijn kopbal ging naast het doel.

Zo verloor Roda dus weer eens een uitwedstrijd tegen Ajax. De laatste overwinning van Roda in Amsterdam is uit het seizoen 1978/1979, dus het wordt hoog tijd dat we daar nog eens feest mogen vieren.

Sef Vergoossen:"We hadden in de tweede helft niet de kracht en precisie om te profiteren van het zwakke spel van Ajax. En dat is balen. Als we de eerste twintig minuten vergeten, houd ik een goed gevoel aan deze wedstrijd over."