Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Dave Zafarin, Garba Lawal (85. Bas Jacobs), Bernard Tchoutang, Bob Peeters.
Fred Grim, Kanu, Richard Witschge, Aron Winter, Christian Chivu, John Nieuwenburg, Dani (57. Mitchell Piqué), Richard Knopper, Brian Laudrup (61. Wamberto), Jesper Grønkjær, Nikos Machlas.
Afwezig Roda JC: Senden, Nygaard, Van Houdt, Torma.
Ajax: De Cler, Verlaat, Vierklau, Van Halst, Sier, Tobiasen.
Ajax: Wamberto, Witschge.

Chivu (92e minuut, onderuithalen van de doorgebroken Tchoutang)
Scheidsrechter Dick Jol.
Toeschouwers 41.000.

Sef Vergoossen koos in deze wedstrijdtegen de koploper van de KPN telecompetitie voor dezelfde basis als in de vorige wedstrijd tegen Vitesse. Regilio Vrede zat dus weer op de bank, ook al was hij volledig fit. Het centrum van de verdediging werd wederom gevormd door Joos Valgaeren en Mark Luypers. Valgaeren speelde daarbij de laatste weken zo goed, dat Vergoossen hem bijna niet kon passeren.

De duels tegen Ajax in Amsterdams eindigden vrijwel altijd in een overwinning voor de thuisclub. Slechts twee keer wist Roda de volle winst te pakken, in de seizoenen '76/'77 en '78/'79. Ook speelde Roda nog vier keer gelijk, terwijl alle overige wedstrijden verloren werden.
Dit seizoen speelde Ajax vijf thuiswedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen en één gelijk werd gespeeld (tegen Feyenoord). Bovendien was de ploeg van Jan Wouters, na een zwakke seizoensstart, bezig aan een sterke periode. De laatste vijf wedstrijden in de competitie werden winnend afgesloten. Roda doet het dit seizoen in uitwedstrijden uitstekend. De eerste uitbeurt leverde een gelijkspel op tegen De Graafschap, maar de drie volgende duels werden alle met 2 - 1 winnend afgesloten (AZ, Utrecht en Sparta). Ook de laatste wedstrijden was Roda goed op dreef. Een serie van overwinningen werd vorige week bruut onderbroken door scheidsrechter Temmink, die samen met zijn grensrechter ervoor zorgde dat Roda verloor.

Roda was absoluut niet van plan om zich rond het eigen strafschopgebied in te graven om een puntje mee naar huis te kunnen nemen. Vanaf de aftrap bepaalde de geel/zwarte formatie het gebeuren. De linies werden kort op elkaar gehouden en Ajax kreeg geen moment kans om in de wedstrijd te komen. De slag werd gewonnen op het middenveld. Richard Witschge, Dani, Nieuwenburg en Knopper kregen geen poot aan de grond tegen Van der Luer, Doomernik of de doorschuivende Luypers. Achterin had Valgaeren geen hulp nodig bij de bewaking van Machlas. De Griek kreeg in de hele wedstrijd maar een half kansje, maar toen was Kalac aanwezig om zijn schot te stoppen.

Roda kreeg in de eerste helft een handvol grote scoringskansen, maar doelman Fred Grim keepte de wedstrijd van zijn leven. Net als twee weken geleden Dudek Feyenoord in de wedstrijd hield met onmogelijke reddingen, hield deze keer Grim zijn doel schoon. De eerste grote kans was voor Van der Luer, die alleen op Grim afkon nadat Tchoutang de bal had veroverd op Winter. Grim redde het schot van Van der Luer met zijn uitgestrekte rechterbeen. De volgende mogelijkheid was weer voor Van der Luer. Hij knalde een vrije vanaf zo'n 25 meter ineens richting kruising. Met zijn vingertoppen kon Grim er nog net een hoekschop van maken. Daarna was het de beurt aan Zafarin, die na een soepele aanval door het midden alleen voor Grim verscheen. Weer pareerde de doelman het schot ten koste van een corner. Ook ranselde Grim een keiharde kopbal van Bob Peeters uit het doel na een hoekschop. Tot slot schoot Peeters ook nog eens in kansrijke positite naast, na een voorzet van Tchoutang.

Dat Ajax de rust haalde met een gelijke stand mag dus een klein wonder worden genoemd. Ook in de tweede helft was Roda de betere ploeg, zonder tot echt grote kansen te komen. Ajax kreeg pas in de 67e minuut zijn eerste hoekschop. De hoge bal van Witschge werd door Grønkjær naar Winter gekopt. Die zette zijn hoofd ertegen en scoorde 1 - 0 en zette darmee het wedstrijdverloop volledig op zijn kop.

Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van deze onterechte voorsprong. Vijf minuten na de 1 - 0 ontsnapte Bernard Tchoutang op rechts en leverde een schitterende voorzet af. Bob Peeters plantte zijn voorhoofd tegen de bal en via de lat vloog de bal buiten bereik van Grim tegen de touwen: 1 - 1.

Peeters kopt raak.

Vlak daarna probeerde Wamberto met een schwalbe een penalty te versieren. Gelukkig trapte scheidsrechter Jol daar niet in en toonde Wamberto de gele kaart. In Amsterdam zijn ze dat niet gewend, normaal gaat bij iedere buiteling van een Ajacied de bal op de stip. Het arena-publiek, normaal gesproken net zo stil als het publiek in een schouwburg, liet zich ook eens horen en liet allerlei spreekkoren los op Jol.

Voor de rest veranderde er niets aan het spelbeeld. Roda bleef beter en Ajax ontsnapte opnieuw aan een achterstand toen een voorzet van Zafarin via een verdediger maar centimeters over de lat vloog. Ver in de blessuretijd kwam er toch nog gerechtigheid in de Arena. Tchoutang werd door Bob Peeters de diepte ingestuurd en kon alleen af op het doel. Ter hoogte van de zestein werd hij van achteren onderuit gehaald door Chivu. Die kreeg vervolgens terecht de rode kaart, maar Roda kreeg niet meer dan een vrije trap op de rand van de zestien.
Iedereen in de Arena lette vervolgens op Eric van der Luer, want die is Roda's specialist en had in de eerste helft ook al bijna gescoord uit een vrije trap. Bovendien lag de bal links van het doel, een ideale positie voor een rechtsbenige speler. En terwijl werkelijk het hele stadion wachtte op de trap van Van der Luer, trapte Mark Luypers de bal uit stand langs de muur in de linkerhoek. Grim stond in de andere hoek en zag de bal pas toen die tegen het net vloog: 1 - 2. "Ik zag het gat. De muur liet een kant helemaal open en ook de keeper stond verkeerd. Ik stond te wachten op het fluitsignaal. Ik dacht: ga maar niet te ver van de bal staan, want dan zien ze misschien dat ik wil schieten. Nu scoorde ik zowat uit stand. Eigenlijk was het een eenvoudig doelpunt," aldus Luypers.

Zo won Roda voor het eerst sinds 1978 weer eens in Amsterdam van Ajax. tevens was het ook de eerste puntenwinst in de Arena. Alle voorgaande duels in dat stadionnetje werden verloren, waaronder een duel om de Johan Cruyff-schaal tegen PSV.

Commentaar van Sef Vergoossen: "We hebben goed georganiseerd en gegroepeerd gespeeld en ver van het eigen doel verdedigd. Ik baalde alleen ervan dat we in de eerste helft zoveel kansen misten. Na de 1-0 voor Ajax zag ik de bui alweer hangen. Ook in de wedstrijden tegen Vitesse en Wolfsburg hebben we in mijn ogen te weinig gekregen en nu leek het alsof we weer met lege handen bleven staan. De ploeg heeft me echter aangenaam verrast. Als je zoveel veerkracht toont...., knap hoor. Zeker bij Ajax."

Ajax-coach Jan Wouters:"We hebben verdiend verloren. Roda was beter in de duels en beter georganiseerd. Wel misten we een hoop spelers door blesuures. Ook Witschge traint tijdens de week niet en wordt alleen klaargestoomd om wedstrijden te spelen."

Bob Peeters: "Er mag best eens worden gezegd dat Roda sterker was. Steeds als Feyenoord en Ajax verliezen van Roda wordt de nadruk gelegd op het slechte spel van Feyenoord of Ajax. Men wil gewoon nooit eens toegeven dat Roda beter was. Tegen Ajax heeft het elftal laten zien dat het best leuk kan voetballen. We hebben met brio gespeeld en hebben na de wedstrijd als kinderen in de kleedkamer feestgevierd, zo blij waren we. Dat mag best eens voor een keer."