Kalac, Vrede, Tomasic, Luypers, Van Haaren, Van der Luer, Doomernik, Tchoutang (94. Van der Heyden), Van Houdt (90. Torma), Peeters, Lawal.
Karelse (72. De Vogt), Van de Looi, Schreuder, Van As (75. Macdonald), Versteeg, Gudelj, Feskens (58. Milisic), Bosz, Noh, Stewart, Arveladze.
-
-
Scheidsrechter Van Meerkerk
Toeschouwers 5.000

Roda heeft eindelijk zijn eerste overwinning van de competitie behaald. Tegen een matig NAC werd dikverdiend met 3 - 1 gewonnen. Sef Vergoossen had hetzelfde basisteam als tegen Sparta. Niet van de partij waren Senden, Nygaard, Valgaeren wegens blessures. Van der Heyden, net hersteld van zijn blessure, kon voor de eerste keer dit seizoen op de bank plaatsnemen. Gabor Torma, die zich vorige week blesseerde aan zijn lies, was net fit genoeg om ook op de bank te beginnen.

De openingsfase van de wedstrijd was vrij slap. NAC mocht van Roda vaak naar voren komen. De Bredanaars hadden wel veel balbezit op de helft van Roda, maar verder dan de rand van de zestien kwamen ze niet. Vaak werd na eindeloos rondspelen de bal simpel verspeeld aan een Roda-speler. Roda zelf had zo'n acht minuten nodig om zelf in het spel te komen, maar toen was het ook meteen vuurwerk op Kaalheide. Tussen de 8e en de 12e minuut vielen er vier doelkansen voor Roda te noteren. Opvallend vaak was dat Bernard Tchoutang vrijwel steeds bij de voorbereiding betrokken was. Ook de beste mogelijkheid van die fase kwam na goed werk van de man uit Kameroen. Hij gaf een mooie voorzet die Van der Luer ineens in de hoek mikte. Helaas stond Bob Peeters hierbij in de weg en kreeg de bal tegen zich aan, waarna Karelse het leer makkelijk kon keren. Later had Karelse meer moeite met een kopstoot van Peeters na een hoekschop van Van der Luer.

Uit hoekschoppen kwam toch al het meeste gevaar voor het doel van NAC. Beide doelpunten in de eerste helft kwamen ook voort uit corners. In de 34e minuut kopte Regilio Vrede bij de eerste paal een hoekschop van Tchoutang door naar de tweede paal. Daar stond Bob Peeters vogelvrij en kon makkelijk de 1 - 0 binnentikken (foto 1).

Vlak voor rust werd het na weer een hoekschop van Tchoutang ook nog 2 - 0. Tchoutang's inzet werd aanvankelijk nog uitverdedigd door NAC, maar niet verder dan tot bij Van der Luer. Die ging op rechts de zestien binnen en gaf een afgemeten voorzet op Peter Van Houdt. "Peerke" liet vervolgens Karelse met een goed geplaatste kopbal kansloos: 2 - 0. Op de foto rechts heeft Van Houdt net gekopt en staat Karelse aan de grond genageld als de bal langs hem in het doel verdwijnt.

De tweede helft ging verder zoals de eerste was opgehouden: Roda voetbalde goed en NAC keek toe. De ene kans volgde op de andere. Maar het euvel dat Roda al eerder parten speelde was er nu ook weer. De beste kansen werden namelijk soms op kinderlijke wijze om zeep geholpen. De allerbeste kans was voor Van Houdt, die alleen op Kaerlse kon afgaan. Hij passeerde de doelman en hoefde de bal alleen nog langs een verdediger in het verder lege doel tikken. Of de bal breed leggen op Bob Peeters, die ook helemaal vrij stond. Maar Van Houdt presteerde het bijna onmogelijke en schoot de bal tegen ex-pier Jeffrey Van As op. Even later kon ook Arno Doomernik vrij op Karelse af. Doomernik, getooid met een nieuw, exotisch kapsel, wilde de bal over Karelse heen stiften. Maar de doelman van NAC redde bekwaam. Bij die actie kreeg Doomernik een duw in de rug van Peter Bosz, waardoor hij bovenop Karelse terechtkwam. Deze raakte daarbij dusdanig geblesseerd dat hij vervangen moest worden door reserve-doelman Wilco de Vogt.

Diezlefde de Vogt stond 13 minuten voor tijd aan de basis van de allereerste kans van de wedstrijd voor NAC. Zijn lange trap kwam terecht bij invaller MacDonald, die even naar binnen draaide en vanaf de rand van de zestien Kalac kansloos liet: 2 - 1. Zo leek het toch nog spannend te gaan worden op Kaalheide en dreigde Roda de wedstrijd, die al lang en breed beslist had moeten zijn, nog uit handen te kunnen geven. Spannend was het gelukkig echter maar een paar minuten, want in de 81e minuut scoorde Van Houdt zijn tweede en Roda's derde treffer. Eric Van der Luer veroverde op eigen helft de bal. Met een uitgekiende pass stuurde hij Van Houdt weer alleen op de doelman af. Deze keer wachtte de Belg tot de keeper ging liggen en stifte de bal daarna over hem heen in het doel: 3 - 1. Op de foto is Van Houdt op weg naar zijn tweede doelpunt.

In de 90e minuut kreeg Van Houdt nog een applauswissel en mocht Torma ook nog even meespelen. De Hongaar leverde zelfs nog een goed schot af dat werd gestopt door de Vogt. Diep in blessuretijd mocht ook Stephan Van der Heyden nog zijn eerste optreden in deze competitie vieren.

Zo won Roda dus zonder veel problemen van NAC, al had de score veel hoger moeten uitvallen. Deze keer liep het goed af, maar het aantal kansen dat gemist wordt is schrikbarend hoog. Maar ja, dat is nog altijd beter dan dat er helemaal geen kansen worden gecreëerd.