Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren, Nygaard, Van der Luer, Doomernik, Tchoutang (82. Valgaeren), Van der Heyden, Zafarin.
De Graafschap
Olyslager, Bot (80. Te Braak), Vreman, De Jong, Lindenbergh, Godee, Den Turk, Tumba (70. Fränkel), Gerritsen, Viscaal, Rzasa.

Scheidsrechter Van den Ende
Toeschouwers 6.000

Sef Vergoossen had voor de wedstrijd de niet eenvoudige opgave om een hele voorhoede te moeten vervangen. Met dank aan arbiter Schaap (bij Fortuna - Roda) waren er maar liefst drie spelers geschorst: Van Houdt, Peeters en Van der Heyden. Als vervanger van Peeters in de spits werd Marc Nygaard naar voren geschoven, om daar met zijn lengte als aanspeelpunt te dienen. Dave Zafarin kwam Peter Van Houdt vervangen en Lawal speelde op de plaats van Van der Heyden. Tchoutang, die vorige week nog moets plaatsmaken voor Nygaard, speelde nu weer doordat Nygaard in het centrum stond.

Bij De Graafschap waren Silooy, Redeker, Eman en Turpijn geblesseerd, al kwam de laatste wel in het laatste kwartier nog in het veld. Voor de Graafschap stond er niets meer op het spel. Roda daarentegen moest winnen om volop mee te blijven doen in de race om Europees voetbal.

Het niveau van de wedstrijd was in het begin niet al te hoog. De Graafschap kwam in de eerste helft niet één keer gevaarlijk voor het doel van Kalac. En Roda leek zich ook niet bewust van het belang van het duel. De ploeg had wel het beste van het spel, maar echt grote kansen waren er niet. Het werd slechts gevaarlijk als Marc Nygaard met zijn lengte door de lucht werd aangespeeld. Helaas waren zijn medespelers Zafarin en Tchoutang niet al te balvast in die eerste helft.

Op slag van rust kreeg Roda op de rand van de zestien een vrije trap nadat Nygaard in de rug was geduwd. Eric Van der Luer plaatste de bal laag langs de muur in de rechterhoek. Doelman Olyslager kon de bal met moeite wegtikken. Vanaf de zijkant gaf Doomernik de bal meteen weer voor, waarna hij na een afzwaaier weer terugkwam bij Doomernik op de rechterflank. Na een overtreding op diezelfde Doomernik kreeg Roda opnieuw een vrije trap. Van der Luer nam de vrije trap en gaf een afgemeten voorzet op het hoofd van Nygaard. Op diens kopbal in de linkerhoek was Olyslager vervolgens kansloos: 1 - 0.

Na rust kwam De Graafschap iets meer naar voren, zodat het schouwspel er alleen maar beter op werd. In de openingsfase werd Roda al gewaarschuwd voor de Achterhoekse dadendrang. Dennis Gerritsen haalde uit van buiten de zestien. De bal zeilde richting rechterhoek, waar Zeljko Kalac centimeters te kort kwam om bij de bal te komen. Maar gelukkig voor Roda belandde het schot van Gerritsen op de paal.

Een paar minuten later was er de eerste mooie aanval van Roda in de tweede helft. Zafarin gaf de bal met een acrobatisch hoogstandje mee aan Nygaard. Die kopte teurg op de inkomende Van der Luer, die met een volley ineens uithaalde. Olyslager kon er met zijn vuisten nog net een corner van maken.

Mede door de nu wel aanwezige kansen was het duel in de tweede helft een stuk leuker dan voor rust. Bovendien bleef het door de kleine voorsprong een spannende aangelegenheid. Maar echt grote kansen gaf de verdediging niet weg aan De Graafschap. Tot een kwartier voor tijd De Graafschap door een briljante actie van Eric Viscaal opeens gelijk kwam. Op de rand van de zestien kapte hij Vrede uit en schoot de bal met rechts perfect in de driehoek: 1 - 1. Deze goal was zo ongeveer de mooiste die er dit seizoen op Kaalheide te bewonderen viel.

En zo moest Roda weer volop aan de bak om de drie punten binnenshuis te houden. Vergoossen besloot de tegenvallende Tchoutang te vervangen door Joos Valgaeren. De Belg, bijna een seizoen geblesseerd geweest, bleek een gouden greep te zijn. Bij de eerste de beste aanval ging hij mee naar voren. Marc Nygaard, hij weer, kopte een voorzet in de zestien voor de voeten van Valgaeren, die hem met zijn borst meenam richting doel. Olyslager stond op het verkeerde been en zag de bal op de paal terechtkomen. Valgaeren was er daarna als de kippen bij om de bal vanaf dertig centimeter het laatste zetje te geven: 2 - 1. En als er één speler was die het verdiende om te scoren was het wel Joos Valgaeren. Terugkomen van zo'n zware blessure is niet makkelijk. Geen wonder dus dat zijn treffer luid werd bejubeld.

Valgaeren heeft gescoord.

In de slotfase kreeg Roda door het slotoffensiefje van de gasten voorin meer ruimte. In blessure tijd werd daar optimaal van geprofiteerd. Van der Luer gaf van diep op eigen helft een lange bal op Zafarin. De laatste verdediger kon de bal niet goed wegwerken, waarna Zafarin alleen voor Olyslager kwam. Hij omspeelde de doelman daarna vakkundig en scoorde uit een moeilijke hoek de bevrijdende 3 - 1.

Roda deed dus wat het doen moest en won. De concurrenten in de strijd om Europees voetbal lieten stuk voot stuk punten liggen, zodat de ploeg het helemaal in eigen hand heeft. Volgende week volgt een zeer belangrijke wedstrijd als naaste concurrent Heerenveen met een bezoekje wordt vereerd. Bij winst in Friesland is de UEFA Cup vrijwel een feit. Roda heeft op dit moment met een wedstrijd minder gespeeld één punt meer dan Heerenveen. En door de povere resultaten van PSV en Vitesse is zelfs de derde plaats, en dus voorronde Champions League, niet meer onhaalbaar. Maar we zijn al tevreden met "slechts" UEFA Cup.