Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren, Van der Luer, Nygaard (83. Doomernik), Van der Heyden, Zafarin, Van Houdt (90. Torma), Peeters.
Van Zwam, Hermans, Hofland, Dirkx, Lee, Burke (46. Zegrean), Van Bommel, Kool (68. Simons), Bouma, Jeffrey, Hamming.
Lee
-
ScheidsrechterVan der Ende
Toeschouwers8.000

In de meest doelpuntrijke derby ooit hield Roda tegen Fortuna Sittard eindelijk weer eens de punten in eigen huis. Met liefst 5 - 3 werd de ploeg van trainer Van Marwijk terug naar Sittard gestuurd. Het was de eerste thuisoverwinning op Fortuna sinds het seizoen 1992/1993.

Trainer Sef Vergoossen kon geen beroep doen op Bernard Tchoutang, die te veel last had van zijn lies om te kunnen spelen. Zijn plaats in de basis werd verrassend ingenomen door Dave Zafarin. Garba Lawal moest wederom genoegen nemen met een plaats op de bank, net als Arno Doomernik en Gabor Torma. Hierdoor is er, nu de meeste spelers fit zijn, in ieder geval genoeg kwaliteit aanwezig in de selectie.
Bij de gasten ontbrak Robert Roest vanwege een blessure. Hij werd vervangen in de basis door Kevin Hofland.

Vanaf de aftrap nam Roda het initiatief en drukte Fortuna terug op eigen helft. De ploeg uit Sittard speelde weer eens zeer behoudend op Kaalheide, zoals eigenlijk altijd de laatste jaren. Loerend op een countertje hoopten de Fortunezen met hun verdedigende tactiek een goed resultaat te behalen. Ondanks het overwicht van Roda waren er niet al te veel grote kansen. Wel deed Fortuna zijn naam alle eer aan toen een vrije trap van Stephan Van der Heyden buiten bereik van de doelman op de lat terecht kwam.

Maar na een half uur spelen viel de goal weer eens aan de andere kant. Bij de eerste echte kans voor Fortuna lag de bal meteen bij Kalac in het net. Ronald Hamming omspeelde twee verdedigers en liet Kalac vervolgens met een stiftje kansloos: 0 - 1. Een herhaling van eerdere edities leek er dus weer aan te komen; Fortuna stond voor en kon nog behoudender gaan spelen.

Even was Roda de kluts kwijt door zoveel onrecht, maar nog voor rust kwam de ploeg terug in de wedstrijd. Eric Van der Luer bewaarde prima het overzicht en bediende Bob Peeters, die vogelvrij stond. Met een lage schuiver in de uiterste hoek langs doelman Van Zwam zette de Belg beide ploegen weer op gelijke hoogte: 1 - 1. Van Zwam behoedde zijn ploeg even later voor een achterstand door een formidabele redding op een kopbal van Peter Van Houdt, waardoor de rust met een gelijke stand inging.

De tweede helft ging verder waar de eerste was opgehouden; Roda viel aan en Fortuna verdedigde. Maar nu had de tactiek van de Sittardenaren geen succes. Na zeven minuten scoorde Roda de bevrijdende 2 - 1. Een hoekschop van Van der Luer werd door Marc Nygaard keihard ingekopt. Van Zwam stopte de bal pas achter de lijn, maar om zeker te zijn gaf Peter Van Houdt de bal nog een knal verder het doel in.

Na die goal moest Fortuna wel een beetje uit zijn schulp kruipen, zodat er voor Roda meer ruimte ontstond op de helft van de tegenstander. Na een kwartier kreeg Roda een penalty nadat Peeters van achteren werd neergehaald door Hofland. Scheidsrechter Van der Ende vond een strafschop blijkbaar genoeg straf, want de rode kaart die hoort bij zo'n overtreding bleef in zijn zak. Hofland kreeg zelfs niet eens een gele kaart van Van der Ende. En nog hadden de spelers van Fortuna het lef om ook nog te protesteren tegen de beslissing van de scheidsrechter. Regilio Vrede liet zich die buitenkans niet ontnemen en plaatste de bal in de rechterhoek: 3 - 1.

Feest na de 3 - 1 van Vrede.

Even leek Fortuna nog terug in de wedstrijd te komen door een domme actie van Nygaard, die in de zestien invaller Simons aantikte. De teogekende strafschop werd door Van Bommel benut: 3 - 2. Maar nog geen twee minuten later zette Peerke Van Houdt Roda weer op twee doelpunten voorsprong. Weggestuurd door Van der Luer kon hij vanaf het middenveld naar het doel oprukken. In de zestien passeerde hij Van Zwam nog en scoorde bekeken 4 - 2.

Zeven minuten voor tijd zag Van der Ende in een actie van Luypers tegen Simons een overtreding, en weer kreeg Fortuna een penalty. En opnieuw liet Van Bommel Kalac kansloos vanaf elf meter: 4 - 3. De gasten zetten hierna nog eens alles op alles om de gelijkmaker nog af te dwingen, zonder ook maar één kans te krijgen. Achterin werd daardoor alle ruimte gegeven aan de aamnvallers van Roda. In de laatste minuut zette Dave Zafarin op rechts prima door vanaf het middenveld. In de zestien aangekomen legde hij de bal perfect breed op Van Houdt, die met een simpel tikje een einde maakte aan alle onzekerheid: 5 - 3.

Commentaar van Sef Vergoossen: "Ik ben heel erg tevreden. We wisten dat we risico's namen, omdat we zes aanvallend ingestelde spelers op het veld hadden staan. Maar dat heeft goed uitgepakt. Alleen hadden we Fortuna niet meer in de wedstrijd terug moeten laten komen nadat we twee goals voorstonden."
Bert Van Marwijk: "Je kunt nooit een wedstrijd winnen als geen enkele speler zijn niveau haalt. Dit was misschien wel de slechtste wedstrijd van Fortuna sinds ik trainer ben."