Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Garba Lawal, Dave Zafarin, Bernard Tchoutang, Bob Peeters.
Arno Van Zwam, Dorel Zegrean, Kevin Hofland, Robert Roest, Edwin Hermans, Joost Volmer, François Gesthuizen (84. Georgers Tychon), Jarda Paciorek, Dennis Krijgsman, Dennis Gerritsen, Ronald Hamming (78. Samir Amari).
Afwezig Roda JC: Vrede, Senden, Nygaard, Torma, Van Houdt. Fortuna: Heering, Kool, Wright.
Roda JC: Rudge.
Fortuna: Zegrean.

Scheidsrechter Dick Jol
Toeschouwers 7.300

Als we moesten afgaan op de wedstrijden van vorige week, dan zou Roda het heel moeilijk gaan krijgen in de eerste Limburgse derby van het seizoen. Roda speelde thuis belabberd tegen Heerenveen, terwijl Fortuna het Feyenoord in de Kuip heel erg moeilijk maakte. Ook in zijn overige uitwedstrijden speelde Fortuna prima voetbal. Tegen Willem II werd in de slotminuten de zege uit handen gegeven (2 - 2), en tegen PSV werd pas in blessuretijd verloren (1 - 2). Met andere woorden, de ploeg van Van Marwijk speelde wel goed voetbal, maar was nog niet met punten beloond. Gevolg was wel dat Fortuna uit vijf wedstrijden pas één puntje had gehaald.

Sef Vergoossen stuurde dezelfde basis het veld in als vorige week tegen Heerenveen. Tchoutang moest dus weer naast Bob Peeters in de spits spelen, iets wat vorige week nog totaal mislukte.

Roda begon voorzichtig aan de wedstrijd, maar toch kwam er al na drie minuten een Fortuna-speler alleen voor Kalac te staan. De grensrechter was namelijk vergeten te vlaggen voor buitenspel. Zeljko Kalac kwam bij die situatie echter perfekt uit zijn doel en werkte de bal met een sliding weg voor de spits van Fortuna gevaarlijk kon worden. Dit was tevens de laatste kans die Fortuna in de eerste helft zou krijgen. Voor de rest stond de verdediging van Roda als een huis en kregen de voorwaartsen uit Sittard geen poot aan de grond.

Roda zelf kreeg na een kwartier in de gaten dat Fortuna zijn dag niet had en begon meer naar voren te spelen. In de 18e minuut stond Eric Van der Luer op de rechterflank achter de bal om een vrije trap te nemen. Bij Fortuna keek iedereen waar Bob Peeters heen zou gaan, want de Belg leek de enige speler met lengte die Roda nog over had. Peeters ging bij de vrije trap richting eerste paal en met hem gingen enkele verdedigers mee. De bal kwam verder naar achteren, waar Joos Valgaeren boven twee verdedigers uittorende en kon koppen. Zijn kopbal ging perfekt laag in de rechterhoek en liet doelman Van Zwan volstrekt kansloos: 1 - 0.

In het verdere verloop van de eerste helft wonnen de spelers van Roda vrijwel alle persoonlijke duels van de Fortunezen. Er werd prima druk gezet, waar Fortuna geen raad mee wist. Vaak werd de bal door de gasten maar lukraak naar voren getrapt, in de hoop dat hij wel goed zou vallen. Die ballen waren echter steeds een eenvoudige prooi voor de prima spelende verdediging.

Roda zelf schiep zich nog enkele goede kansen om de score nog verder op te voeren. Garba Lawal leverde nog twee schoten af op het doel. Het eerste vloog rakelings over de lat. Bij de tweede kans werd hij prima vrijgespeeld door Peeters, maar deze keer stopte Van Zwam het schot van Lawal. Later leverde Doomernik nog een prachtige volley af, toen hij de bal na een afgeslagen aanval ineens uit de lucht op zijn slof nam. Die knal kon door Van Zwam alleen nog worden weggestompt. Ook Peeters had, na een gelukje, vanaf de rand van de zestien nog een scoringskans, maar hij schoot recht in de handen van de keeper.

Roda was dus veel sterker dan de gasten in de eerste helft, maar meer doelpunten vielen er in de eerste 45 minuten niet meer.

Wie gedacht had dat Fortuna in de tweede helft feller van zich af zou bijten kwam bedrogen uit. Als makke schapen liet de ploeg zich naar de slachtbank leiden. Het beste werd dit geïllustreerd door de 2 - 0 van Tchoutang in de 56e minuut. Het was Fortuna-spits Gerrritsen die op de linkerflank gevaarlijk dreigde te worden. Hunphrey Rudge gaf hem echter geen centimeter ruimte en drong Gerrtisen terug. Geen enkele Fortunees stond vrij, zodat Gerritsen in arren moede maar terugspeelde op Van Zwam. Die speelde de bal vervolgens naar Zegrean, die de bal naar voren wilde spelen. Garba Lawal onderschepte het leer, dat precies voor de voeten van Tchoutang viel. De kleine speler uit Kameroen had vervolgens een vrij veld voor zich op weg naar de doelman. Ter hoogte van het strafschopgebied, met twee verdedigers op zijn hielen, leverde Tchoutang een leep, laag schuivertje af in de rechterhoek waarop Van Zwan geen antwoord had: 2 - 0.

Valgaeren heerst in de lucht.

Daarna was de wedstrijd in principe gespeeld, want Fortuna geloofde er helemaal niet meer in. De gasten kregen nog één kansje, toen Gerritsen goed doorging en naast schoot. Maar toen waren er nog minder dan tien minuten te spelen. Voor de rest was het wachten of Roda nog een keer zou scoren of dat Jol zou affluiten om Fortuna uit zijn lijden zou verlossen. Op zijn sloffen speelde Roda de wedstrijd uit en was meer bezorgd om heelhuids het veld te verlaten met het oog op de UEFA Cup-wedstrijd tegen Donetsk.

In de slotminuten liet scheidsrechter Jol zich ook weer eens van zijn slechtste kant zien. Tchoutang veroverde de bal en kon weer alleen af op de doelman. Zegrean legde de doorgebroken Tchoutang echter van achteren neer. Op zo'n overtreding staat maar één straf, namelijk een rode kaart. Jol had blijkbaar medelijden met Fortuna en gaf slechts geel. Een absoluut schandalige beslissing, want wat maakt het nou uit hoeveel het staat of hoelang er nog te spelen is?

In blessuretijd gaf Roda de fans nog een extra reden om te juichen. Zafarin veroverde de bal en gaf die aan Lawal. Vanaf links gaf de Nigeriaan voor op Peeters, die een harde kopbal richting rechterhoek afleverde. Van Zwam kreeg de bal pas achter de lijn onder controle, waardoor de eindstand 3 - 0 werd.

Het duel leverde dus een gemakkelijke zege op voor Roda, dat nu met genoeg vertrouwen kan afreizen naar de Oekraïne voor het duel tegen Shaktar Donetsk.