Woensdag 12 mei 1999


Roda JC - Feyenoord : 1 - 0

KPN Telecompetitie 1998/1999

76. 1 - 0  Garba Lawal

Opstelling
Roda JC
Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren, Nygaard, Van der Luer, Doomernik, Lawal, Peeters, Van Houdt (73. Zafarin).
Opstelling
Feyenoord
Dudek, Gyan, Konterman, Van Gastel (61. Korneev), De Haan, Van Wonderen, Bosvelt, Paauwe, Cairo (67. Vos), Van Vossen, Cruz.
Doomernik

Korneev (71e minuut wegens natrappen)
Scheidsrechter Luinge
Toeschouwers 9.000

Roda speelde met dezelfde basis als afgelopen zaterdag tegen Heerenveen. Dus met Lawal in plaats van de geblesseerde Van der Heyden.

Bij Feyenoord waren Tomasson, Van Gobbel en Kalou geblesseerd. Meest opvallende verschijning in de opstelling van de Rotterdammers was verdediger Ferry De Haan, die normaal niet veel speelt. Voor de rest waren het de bekende namen die in het veld stonden. Gyan verving Van Gobbel en Cairo speelde voor Kalou.

Eigenlijk had deze wedstrijd al op 21 april gespeeld moeten worden, maar toen werd het duel verboden door burgemeester Thijs Wöltgens. Feyenoord had toen kampioen kunnen worden en uit angst voor een invasie van Feyenoord-fans zonder kaartjes, en eventuele rellen werd de wedstrijd verplaatst.

Inmiddels is Feyenoord al een tijdje kampioen en dat is ook aan het spel van de ploeg te merken. Een echt gemotiveerde indruk maken de meeste spelers na het kampioensfeest niet meer. Tegen Roda was dat deze wedstrijd niet anders. De meeste Feyenoorders speelden met de handrem aangetrokken en gaven Roda alle gelegenheid om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Alleen Cairo en Van Gastel wekten de indruk dat ze wilden winnen. Maar een wereldspits als Julio Ricardo Cruz had er helemaal geen zin in. De Argentijn beperkte zich tot een privé-oorlogje met Regilio Vrede, een strijd die hij ook al verloor.

Helemaal uit het verre Groningen was de heer Luinge naar Kaalheide gekomen om als scheidsrechter op te treden. Blijkbaar had hij de lange reis nog in de benen, want wat Luinge presteerde was beneden alle peil. Beide ploegen haalde hij het bloed onder de nagels uit met zijn warrige beslissingen. Deze man staat het liefst zelf in het middelpunt van de belangstelling. In plaats van de spelers lekker te laten voetballen floot hij nog voor schouderduwtjes, alsof het een zaalvoetbalwedstrijd betrof.

Feyenoord had er dus geen zin in, de scheidsrechter wilde ook niet meewerken en Roda had blijkbaar ook zijn dag niet. Het spel van de gastheren was niet van erg hoog niveau. In de eerste helft waren er slechts een handjevol hoogtepunten. Feyenoord leverde wat slappe schoten af die geen problemen opleverde voor Kalac. De ploeg kreeg wel een paar twijfelachtige vrije trappen mee van Luinge buiten de zestien, maar daar werd ook niets mee gedaan. De beste kans was voor Ellery Cairo, die alleen op Kalac af kon nadat Ramon Van Haaren was uitgegleden. Maar de Ausralische doelman redde de inzet van Cairo prima met zijn benen.

De beste mogelijkheid aan de andere kant was er voor Peerke Van Houdt, die vanaf rechts de zestien in kon gaan. Vlakbij de goal schoot hij niet op doel, maar leverde hij een poging tot een voorzet af, die bij een verdediger terecht kwam. Een andere kans was er voor Lawal, die zijn schot gestopt zag door Dudek. Marc Nygaard probeerde Dudek te verrassen met een schot in de korte hoek, maar die inzet eindigde in het zijnet. Vlak voor rust kon Bob Peeters een schot van Van Haaren net niet genoeg van richting veranderen om Dudek te verontrusten.

De tweede helft kwam ook al langzaam op gang. Na een kansje voor Lawal, na een pass van Doomernik, gebeurde er tot de 59e minuut nauwelijks iets. Toen kreeg Feyenoord een vrije trap vlak buiten de zestien. Van Gastel schoot de bal langs de muur, maar zo zacht dat Kalac er geen moeite mee had. Bij het schot had aanvoerder van Feyenoord zich echter dusdanig aan zijn lies geblesseerd dat hij met een brancard van het veld moest worden gedragen. Hij werd even later vervangen door Igor Korneev.

Feyenoord was één van zijn beste spelers kwijt. Even later claimde Bob Peeters een penalty toen hij door Konterman aan de kant werd geduwd toen hij op doel wilde koppen. Luinge zag er een schouderduw in en liet terecht verder spelen.

Twintig minuten voor tijd kreeg invaller Korneev een rode kaart van Luinge. Bij de zijlijn werd hij fanatiek aangepakt door twee Roda-spelers: Doomernik en Peeters. Normaal gesproken een vrije trap voor Feyenoord, maar Luinge floot niet. Korneev vond het blijkbaar niet leuk dat hij zo hard werd aangepakt en gaf Peeters nog een tikje tegen zijn kuit. Luinge zag dat wel en stuurde Korneev van het veld wegens natrappen. Deze rode kaart was vergelijkbaar met de rode kaart die Stephan Van der Heyden tegen Fortuna kreeg. Die vonden we toen met zijn allen overdreven, en het wegsturen van Korneev was ook een erg zware straf. Geel was ook genoeg geweest.

Vrijwel onmiddelijk daarna profiteerde Roda van de overtal-situatie. De voor Van Houdt in het veld gekomen Zafarin ging prima door bij een terugspeelbal van Konterman. Dudek wilde de bal wegschieten, maar Zafarin zat er met zijn voet tussen en onderschepte de bal. Ferry De Haan trapte de bal daarna in paniek maar de tribune in. Ger Senden gooide de bal naar Nygaard, die vanaf de zijlijn aan een prima actie begon. Met een vloeiende beweging passeerde hij Paul Bosvelt en ging door tot aan de achterlijn. Daar gaf hij een lage voorzet die Peeters en van der Luer niet bereikte. Maar bij de tweede paal stond Garba Lawal die de bal door de benen van Gyan in het doel schoot: 1 - 0.

Zelfs na de goal van Roda leek Feyenoord niet echt aan te dringen op de gelijkmaker. Tot opeens ver in blessuretijd Cruz oog in oog stond met Kalac. Met gevaar voor eigen leven weerde de keeper het gevaar van de Argentijn. Daarvoor had Dudek Feyenoord voor een grotere achterstand behoed door een inzet van Doomernik op de lijn te stoppen. Doomernik wilde vanaf rechts een voorzet geven, maar raakte de bal verkeerd. Die kreeg toen zo'n raar effect mee dat hij bij de eerste paal in het doel dreigde te gaan. Dudek moest zich helemaal uitrekken om het doelpunt te voorkomen.

Roda boekte dus een zeer belangrijke overwinning tegen de kampioen en deed goede zaken in de strijd om Europees voetbal. Het gat met Heerenveen en Ajax is nu vier punten. PSV staat twee punten achter en Vitesse nog maar één puntje voor. Als Roda zondag van Utrecht wint zijn we zeker van deelname aan de UEFA-Cup. En als Vitesse nog een steekje laat vallen komt zelfs de derde plaats, en dus deelname aan de voorronde van de Champions League, nadrukkelijk in beeld.

De stand is nu als volgt:
3. Vitesse 32 - 58 (+ 17)
4. Roda JC 32 - 57 (+ 19)
5. PSV 32 - 57 (+ 25)
6. Ajax 32 - 53 (+ 30)
7. Heerenveen 32 - 53 (+ 13)

Resterende wedstrijden:
Roda: thuis tegen Utrecht en uit tegen RKC.
Vitesse: thuis tegen De Graafschap en uit tegen Feyenoord.
PSV: thuis tegen AZ en uit tegen Utrecht.
Ajax: thuis tegen RKC en uit tegen NAC.
Heerenveen: uit tegen MVV en thuis tegen Sparta.


KPN Telecompetitie 1998/1999