Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Garba Lawal (82. Kevin Van Dessel), Dave Zafarin (84. Regilio Vrede), Bernard Tchoutang (89. Bas Jacobs), Bob Peeters.
Jerzy Dudek, Uli Van Gobbel, Bert Konterman, Kees Van Wonderen (72. Ellery Cairo), Tomasz Rzasa, Jean-Paul Van Gastel, Patrick Paauwe, Paul Bosvelt (63. Bonaventure Kalou), Jon-Dahl Tomasson, Peter Van Vossen (82. Jan De Visser), Julio Ricardo Cruz.
Afwezig Roda JC: Senden, Nygaard, Torma, Van Houdt.
Feyenoord: Paauwe.

Scheidsrechter Roelof Luinge
Toeschouwers 9.000

Feyenoord speelt niet graag op Kaalheide tegen Roda. Van de voorgaande 26 duels die beide ploegen tegen elkaar speelden, wisten de Rotterdammers er slechts vijf te winnen. Daar tegenover stonden elf nederlagen en tien remises.

De landskampioen het in deze fase van het seizoen even moeilijk. De laatste wedstrijden kon er niet worden gewonnen. Coach Beenhakker was bovendien zo vriendelijk om zijn beste speler, Kalou, op de bank te zetten. De Rotterdamse aanval werd gevormd door Van Vossen, Cruz en Tomasson. Op de rechterflank, waar normaal Kalou acteert, stond nu Paul Bosvelt. Julio Ricardo Cruz, die de laatste tijd niet in vorm is en veel kritiek krijgt, mocht wel in de basis beginnen van Beenhakker.

Roda speelde met dezelfde basis als in de laatste wedstrijden. Waarom zou je ook een elftal wijzigen dat in vorm is en vier wedstrijden op rij heeft gewonnen?

De wedstrijd op Kaalheide speelde zich af in een zeer hoog tempo. De eerste kans was nog voor Roda, maar Van der Luer's schot mistte de kracht om Dudek te verontrusten. Feyenoord dook voor het eerst in de derde minuut op voor het doel van Kalac. Cruz schoot van buiten het strafschopgebied op doel, waar Kalac de bal niet goed verwerkte. In plaats van de bal naar de zijkant weg te stompen, liet hij de bal vlak bij Jon-Dahl Tomasson terechtkomen. De Deen bedacht zich geen twee keer en passeerde Kalac met een laag schot vanuit een moeilijke hoek: 0 - 1.

Feyenoord kwam dus al na drie minuten in een ideale positie. En Roda stond voor de moeilijke taak om de beste doelman van de KPN Telecompetitie, Jerzy Dudek, twee keer te moeten passeren om nog te winnen. In die beginfase waren beide ploegen nog aan elkaar gewaagd. Roda speelde vol op de aanval, maar de counters van Feyenoord, via Tomasson en Van Vossen, waren in potentie zeer gevaarlijk.

Na een minuut of twintig kwam Feyenoord helemaal niet meer aan aanvallen toe, en liet de ploeg zich terugzakken voor het eigen doel. Dat deze taktiek regelmatig verkeerd uitpakt zouden ze inmiddels wel moeten weten. In de Champions League tegen Boavista zakte Feyenoord in de slotfase bij een voorsprong ook veel te ver terug, waarna het vlak voor tijd de gelijkmaker om de oren kreeg.

Ook nu was het eigenlijk afwachten tot Roda gelijk zou maken, zo'n overwicht had de ploeg. Maar bij Feyenoord stond Jerzy Dudek in het doel, en die ranselde een aantal malen op miraculeuze wijze de bal uit zijn doel. Nadat de Poolse doelman scoringspogingen van Lawal en Tchoutang had verijdeld, verrichtte hij zijn indrukwekkendste redding op een kopbal van Bob Peeters in de 39ste minuut. Bij die kopbal van Peeters stond het halve stadion al te juichen, toen Dudek de bal nog net over de lat kon tikken.

Maar in de blessuretijd van de eerste helft moest de uitblinkende Pool toch capituleren. Na een fraaie inleidende combinatie tussen Lawal en Peeters op de linkerflank bracht de Nigeriaan Dave Zafarin in stelling, die de dik verdiende 1 - 1 liet aantekenen.

De tweede helft ging daar verder waar de eerste was opgehouden. Roda bleef beter en won vrijwel alle persoonlijke duels. De tweede treffer van Roda kwam opnieuw voort uit een aanval over de linkerflank. Van Gobbel ging in de fout en Peeters ging de zestien binnen. Vlakbij de achterlijn legde hij de bal bekeken terug richting penaltystip, waar Arno Doomernik in kwam lopen. Met rechts knalde Doomernik de bal, die door Van Wonderen ook nog een beetje van richting werd veranderd, onhoudbaar voor Dudek in de linkerhoek: 2 - 1. Doomernik heeft gescoord

Pas in het laatste kwartier kwam er, dankzij de invallers Kalou en Cairo, vaart in het spel van de Rotterdammers, zonder dat het kansen opleverde. Steeds werd er te ver doorgecombineerd, in plaats van eens op doel te schieten. Daardoor hadden de verdedigers van Roda steeds de tijd om zich in de baan van een eventueel schot te werpen.

Aan de andere kant had Roda nog genoeg kansen om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Maar of het vizier stond niet goed, of Dudek stopte de bal weer eens. Van der Luer schoot in kansrijke positie naast. Vlak nadat hij in het veld kwam voor Lawal, leverde Kevin Van Dessel een perfect schot af richting rechterhoek. Met een fabelachtige redding hield Dudek zijn ploeg nog in de strijd. Vlak voor tijd kreeg Tchoutang een applauswissel en kwam Bas Jacobs in het veld. Bassie stond nog geen minuut in het veld, of hij kreeg een dot van een kans. Met een subliem tikje stuurde hij Van Gastel het bos in en kon alleen op Dudek af. In de zestien passeerde hij de doelman, maar die kreeg er met uiterste inspanning nog net een vinger aan en tikte de bal weg.

Na een blessuretijd die uren leek te duren floot scheidsrechter Luinge eindelijk af en kon Roda zijn vijfde opeenvolgende overwinning vieren (4 competitie, 1 UEFA-Cup). En dat is zeker geen slechte prestatie als je ook nog eens bedenkt dat die zeges werden behaald met een zwaar gehandicapt team.

Sef Vergoossen: "Ik ben tevreden over de punten, maar vooral over de manier waarop we tot de zege zijn gekomen. In de rust was ik even bang dat we het niet vol zouden houden, maar al snel zag ik dat het fysiek goed in elkaar stak."
Leo Beenhakker: "Dit is een klappie. Hoewel het nog vroeg is, zullen we de titel voorlopig even moeten vergeten. De 1 - 1 viel ongelukkig en was voor een groot gedeelte bepalend voor de eindstand. Na de 2 - 1 weet je dat het lastig wordt aangezien Roda heel veel fysiek heeft en meer achteruit kan leunen."
Eric Van der Luer: "Niemand kan beweren dat het resultaat niet verdiend was. Wij hebben geen moment de wedstrijd uit handen gegeven. De goal van Feyenoord viel weliswaar supervroeg, maar in de twee minuten die eraan vooraf gingen hadden we toch al duidelijk gemaakt hoe de verhoudingen feitelijk lagen. We lieten ze van het kastje naar de muur lopen. De gelijkmaker kwam uiteraard op een belangrijk moment, luttele seconden voor rust, maar volgens mij hadden we al veel eerder op 1 - 1 moeten staan."