Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren (73. Rudge), Van der Luer, Tchoutang, Van der Heyden, Nygaard (76. Doomernik), Peeters (83. Torma), Van Houdt.
Moens, Ricksen, Wijker, Van den Berg, Opdam, Buskermolen, Fortes Rodrigues, Van Galen (46. Canigia), Boussatta, Obiku, Huiberts.
Van Haaren, Senden, Luypers.
Van den Berg, Huiberts, Wijker.

Scheidsrechter Luinge
Toeschouwers 7.750

De wedstrijd tegen het AZ van Willem Van Hanegem leek vooraf helemaal niet zo makkelijk. De Alkmaarders hadden pas drie keer verloren en wisten als enige club een overwinning te boeken tegen lijstaanvoerder Feyenoord.

Ook vormde het treffen een weerzien met twee oude bekenden: Max Huiberts en Barry Van Galen. Bij Roda was Garba Lawal niet van de partij omdat hij ergens in Afrika een wedstrijd moest spelen met Nigeria. AZ kon niet beschikken over El Hadrioui, die met Marokko een interland moest afwerken. In zijn plaats speelde Opdam als linksback.

Roda begon niet echt sterk aan de wedstrijd. Het was AZ dat in de openingsminuten het beste van het spel had. Al na één minuut moest Kalac redding brengen na een schot van Max Huiberts. Pas na vijf minuten toog Roda voor het eerst serieus naar voren en kreeg een corner. Stephan Van der Heyden bracht de bal voor het doel, waar Bob Peeters het luchtduel won. Hij kopte de bal richting eerste paal, waar Peter Van Houdt de bal op doel kopte. Zijn kopbal kon nog door doelman Moens worden tegengehouden, maar de rebound kwam op drie meter voor het doel terecht. Nog voordat de bal de grond weer raakte was Peeters er als de kippen bij om de bal in te koppen: 1 - 0.

De eerste kans was dus meteen raak zaterdagavond. Dat in tegenstelling tot de week ervoor tegen Sparta, toen de ene na de nadere kans om zeep werd geholpen. Een minuut na de openingstreffer was er weer feest toen Tchoutang er 2 - 0 van maakte. Eric Van der Luer had met een kopbal de kleine man uit Kameroen op pad gestuurd. In het midden stond Van Houdt in buitenspelpositie, maar nam niet aan het spel deel. De bal ging richting Tchoutang, zodat de scheidsrechter terecht door liet spelen. Linksback Opdam bleef gewoon staan kijken en liet Tchoutang zomaar langs. Hij wachtte blijkbaar op het fluitsignaal van Luinge, maar dat kwam er dus niet. Tchoutang stoomde door richting doel en passeerde Moens met een lage schuiver in de linkerhoek: 2 - 0.

2 - 0 na zes minuten, beter kun je een wedstrijd niet beginnen. Maar deze twee doelpunten vormden slechts het begin van een waar doelpuntenfestijn in de eerste helft. Na 23 minuten kreeg Roda weer een hoekschop. De paniek in de gelederen bij AZ steeg iedere keer bij corners naar grote hoogte. De ploeg was totaal niet opgewassen tegen de luchtmacht van Roda. Toch kon de ploeg een serie schoten op doel in eerste instantie nog verdedigen, maar wel ten koste van ... een hoekschop. Vanaf links mikte Van der Heyden de bal voor het doel, waar Marc Nygaard aan kwam stormen. De Deen kopte de bal vervolgens snoeihard links in de driehoek: 3 - 0.

Nauwelijks twee minuten later was er een aanval op links. Met een mooi overstapje stuurde Van der Luer een tegenstander het bos in en gaf de bal mee aan van der Heyden. Die gaf vanaf de hoekvlag een lage voorzet. Van Houdt ging naar de eerste paal en trok twee tegenstanders met zich mee. Peerke stapte echter over de bal heen, en zo kwam de bal op vijf meter van het doel voor Peeters op een presenteerblaadje. Met een lage schuiver liet hij Moens voor de vierde keer kansloos: 4 - 0.

Nog voor er een half uur voorbij was kreeg Moens weer een treffer om de oren. Marc Nygaard onderschepte op het middenveld de bal en gaf die prima mee aan Van Houdt. Die passeerde een tegenstander en stoomde richting zestien. Na een één-twee met Van der Luer kwam hij op de rand van de zestien. Wijker wilde nog wel ingrijpen, maar was te laat om het schot van Van Houdt te blokken. Moens kwam er ook niet meer aan en zag de bal in de linkerhoek gaan: 5 - 0.

Scheidsrechter Luinge had blijkbaar medelijden met verslagen AZ, want hij gaf de ploeg zomaar een penalty cadeau. Na een overtreding buiten de zestien van Senden op Huiberts legde de Groninger de bal zomaar op de stip. Totaal belachelijk natuurlijk, want of het nou 5 - 0 of 0 - 0 is, geef geen strafschop als het er geen is. En dan staat daar zo'n Obiku ook nog bij Luinge te zeuren voor een gele kaart voor Senden. Opdam kwam de penalty nemen, maar via de vingertippen van Kalac mikte hij de bal op de paal. Gerechtigheid bestaat er soms dus wel.

Maar nog was het leed voor de Alkmaarders niet geleden. Tien minuten voor rust had Moens balbezit na een terugspeelbal. Blijkbaar had hij de jagende Van der Luer niet gezien, want hij schoof de bal recht in de voeten van de Maastrichtenaar. Die nam de bal dankbaar aan en had daarna weinig moeite om de 6 - 0 op het scorebord te brengen.

In de tweede helft was de start van Roda weer zwak. AZ drukte Roda terug en viel aan. Roda vond het na negen minuten pas weer nodig om het doel van Moens weer eens op te zoeken. Tchoutang ging door op rechts en versierde een hoekschop. De bal van Van der Luer kon door AZ nog worden weggekopt. Maar niet verder dan tot bij de klaarstaande Tchoutang, die met een hoge voorzet de bal weer voor het doel bracht. Wijker vergat met de rest mee naar voren te stappen en hief zo het buitenspel op voor Marc Nygaard. Met een wonderschone kobal scoorde Nygaard via de onderkant van de lat de mooiste treffer van de avond: 7 - 0.

AZ wilde nu nog maar één ding: zo snel mogelijk douchen en naar huis. Maar niet voordat Roda nog eens scoorde. In de 65e minuut nam Wijker Peeters binnen de zestien in de houdgreep: strafschop. Vanaf elf meter maakte Vrede vervolgens geen fout en scoorde met een hard schot in de linkerhoek: 8 - 0.

AZ scoorde in het slot van de wedstrijd toch nog twee keer tegen, waarvan één keer uit een mooie vrije trap van Boussatta. Ook moest Kalac nog een paar keer goed redden, en zag hij een bal op de lat komen. En net als vorige week probeerde Vrede weer in eigen doel te scoren. Vorige week redde Kalac nog, nu schoot Vrede op de paal.

En zo behaalde Roda de grootste overwinning van de afgelopen jaren in de Eredivisie. Dertien jaar geleden werd er ook al eens met zes doelpunten verschil gewonnen, toen was het 6 - 0 tegen ..... AZ'67. Overigens won Roda op Kaalheide in '63/'64 al een met 8 - 1 van LONGA uit Tilburg. Maar toen speelde Roda in de Tweede Divisie B, dus die prestatie is lang niet zo goed als die van nu.