Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Garba Lawal (86. Kevin Van Dessel), Dave Zafarin (75. Stephan 't Hart), Bernard Tchoutang, Bob Peeters (88. Bas Jacobs).
Youri Virt, Mykhailo Starostyak, Youri Beno, Yevgenny Kotov, Youri Seleznov, Sergei Popov, Sergei Nagornyak (67. Mikhail Potshveria), Sergei Kovalov, Gennady Orbu, Andrey Stolcers (55. Gennady Zubov), Andrey Vorobyey.
Afwezig Roda JC: Senden, Nygaard, Torma, Van Houdt.
Roda JC: Doomernik (89e minuut).
Shakhtar: Kotov (49e minuut)

Scheidsrechter Tokat (Turkije)
Toeschouwers 20.000.

Roda reisde naar Donetsk om de 2 - 0 voorsprong uit de heenwedstrijd te verdedigen. Regilio Vrede was al zover op weg naar herstel, dat hij bij de selectie zat. In noodgevallen zou hij dan in de slotfase van het duel in kunnen vallen. Wel had hij nog geen enkel wedstrijdritme. Het zou voor zijn herstel beter zijn om niet in aktie te hoeven komen.

Vergoossen stuurde hetzelfde elftal in het veld als in de wedstrijd tegen Fortuna. Bernard Tchoutang stond dus weer naast Bob Peeters in de aanval. Tegen Fortuna had Tchoutang laten zien dat hij daar goed uit de voeten kan, en gehoopt werd dat dit tegen Shakhtar een vervolg zou krijgen.

Shakhtar had in achttien thuisduels voor de Europa Cup pas één keer verloren, tegen Vicenza (dat later Roda een ongelooflijk pak slaag zou geven). Bovendien leed de Oekraïnse ploeg de laatste drie seizoenen in de competitie maar één thuisnederlaag. In Donetsk geloofde iedereen dat de 2 - 0 nederlaag van Kerkrade weggepoetst kon worden. De supporters liepen voorop in het optimisme. Waar in de competitie het stadion doorgaans akelig leeg blijft, liep het tegen Roda plotseling storm. Voor omgerekend een rijksdaalder kon iedereen van de partij zijn en daar maakten twintigduizend aanhangers gebruik van. De ploeg ging zelfs vijf dagen in afzondering in voorbereiding op de wedstrijd.

Shakhtar coach Anatoli Bychovets had voor de return een aanvallender opstelling gekozen dan op Kaalheide. Toen speelde de ploeg met één spits en beperkte zich voor de rest tot verdedigen. Nu moest de ploeg wel meer aanvallen om de achterstand nog goed te maken. Met Stolcers en Vorobyey als spitsen en Nargornyak als aanvallende middenvelder liepen er vrijwel constant drie spelers in de buurt van het doel van Kalac. De Australiër behoedde Roda voor rust twee maal voor een achterstand door goed in te grijpen als er gevaar dreigde. Een keer werd Kalac wel gepasseerd, maar toen stond de paal een treffer van Orbu in de weg.

Roda kreeg eigenlijk pas na 27 minuten zijn eerste echte grote kans. Toen was het Bernard Tchoutang die de bal overnam van Dave Zafarin. Op de rand van de zestien kapte hij een tegenstander uit en besloot te schieten. Het schot van de kleine man uit Kameroen vloog keihard langs de kansloze doelman Virt in de rechter bovenhoek: 0 - 1. Roda kwam hierdoor in een ideale positie. Shakhtar zou nu vier keer moeten scoren om nog een ronde verder te komen.

Tchoutang, populair in de Oekraïne

Lang kon Roda echter niet genieten van de voorsprong. Nog geen zes minuten later scoorde Youri Beno de gelijkmaker uit een rebound. In principe was er nog niets aan de hand, want Roda zou met 3 - 1 mogen verliezen om door te komen. Toch waren er voor rust nog twee gevaarlijke situaties voor het doel van Kalac. In de 42e minuut schoot Nagornyak de bal tegen de arm van Joos Valgaeren. Scheidsrechter Tokat besloot terecht dat het aangeschoten hands was, maar voor hetzelfde geld legt de scheidsrechter een bal op de stip en kom je met 2 - 1 achter. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Vorobyey een geweldige kopkans, maar zijn kopbal ging ver naast.

Een beetje met hangen en wurgen haalde Roda de rust met de 1 - 1. De buitenspelval voldeed voor rust niet, waardoor Shakhtar gevaarlijk werd. Maar ook de waarschuwing vooraf van Vergoossen dat de thuisploeg veelvuldig lange ballen naar voren zouden spelen bleek niet goed genoeg overgekomen. De trainer had zijn manschappen op het hart gedrukt de opbouw van Shakhtar te verstoren, zodat er geen gelegenheid tot het geven van dieptepasses zou zijn. Zeker in het begin van de wedstrijd vlogen de ballen keer op keer over Roda's defensie heen. "We hebben het ons zelf lastig gemaakt. We leden te veel balverlies, waardoor zij steeds weer de lange bal konden hanteren en de spitsen lanceren," aldus Vergoossen over de eerste helft.

De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen Roda op rozen kwam te zitten. Kotov kon Tchoutang weer eens niet houden en beging een overtreding die hem zijn tweede gele, en dus rode, kaart opleverde. Voor Shakhtar was dit de definitieve genadeklap. Aan de ploeg was te zien dat men er niet meer in geloofde. De trainer was blijkbaar ook van de kaart, want hij wisselde al snel Stolcers en Nagornyak. Daarmee was de aanval van Shakhtar meteen van zijn beste spelers ontdaan. De rest van de wedstrijd kreeg Shakhtar dan ook nauwelijks nog kansen. Roda maakte goed gebruik van de man meer situatie en liet de bal het werk doen.

Eigenlijk was het wachten op een tweede treffer van Roda. Tchoutang was er twee keer dichtbij. Eerst schoot hij rakelings over. Later had Tchoutang doelman Virt wel gepasseerd, maar verkwam Popov een goal. Ook Van der Luer kreeg een goede kans, maar schoot tegen Virt op. Een kopbal van Bob Peeters werd ook gestopt door Virt.

Acht minuten voor tijd kwam Roda toch op voorsprong. Tchoutang kon er op rechts alleen van door toen de buitenspelval bij Shakhtar niet werkte. Tchoutang's voorzet werd door Peeters bij de tweede paal teruggekopt naar Doomernik. Met een omhaaltje bracht hij Van der Luer in stelling. Die haalde ineens uit en liet Virt met een laag schot voor de tweede keer kansloos: 1 - 2. In de 88e minuut werd het zelfs nog 1 - 3. Weer was Tchoutang betrokken bij de voorbereiding. Zijn lage voorzet werd door een verdediger slecht uitverdedigd. De bal kwam niet verder dan bij invaller Kevin Van Dessel, die Virt met een laag schot passeerde en de 1 - 3 liet aantekenen.

Vergoossen en Trost zijn blij

In blessuretijd oogstte Tchoutang nog een ovatie van het publiek toen hij met een spectaculaire omhaal probeerde te scoren. "Och, dat was gewoon een leuke poging. Jammer dat het mislukte, maar dat applaus deed me wel wat." Na afloop van het duel toonde het publiek zich zeer sportief. De spelers van Roda kregen ruim applaus. Die beantwoordden de uitgestoken handen van de fans achter het hekwerk met stapels fotokaarten en handtekeningen. Eric van der Luer genoot van het enthousiasme. "Ze hebben hun ploeg fel aangemoedigd, maar zijn wel heel sportief. Hun applaus voor ons na het duel was een mooi gebaar."

Een minuutje later beging Arno Doomernik een onnodige overtreding en kreeg eveneens zijn tweede gele kaart. "Dom natuurlijk, want het was nergens voor nodig. Maar ik laat een tegenstander niet zomaar voorbij lopen, deze overtreding zit nu eenmaal in mijn spel opgesloten.'' Doomernik zal nu de eerste wedstrijd in de tweede ronde door een schorsing moeten missen.

Doomernik's rode kaart was achteraf de enige smet op een perfect avondje UEFA Cup voor Roda. Sef Vergoossen: "Voor de groep is dit een hele belangrijke zege. We hebben diverse tegenslagen gehad. Vijf steunpilaren zijn uitgeschakeld, terwijl de omstandigheden in Donetsk tegenvielen. We hebben ons niet laten leiden door alle ellende, maar bleven alles positief bekijken. Door dit avontuur is de groep hechter geworden. Het ging niet zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden. Na rust hadden we het beter in de greep en zijn we eigenlijk niet meer in de problemen gekomen."