Zeljko Kalac, Humphrey Rudge, Mark Luypers, Joos Valgaeren, Ramon Van Haaren, Arno Doomernik, Eric Van der Luer, Garba Lawal, Dave Zafarin, Bob Peeters (72. Bernard Tchoutang), Peter Van Houdt (88. Bas Jacobs).
Youri Virt, Mykhailo Starostyak, Youri Beno, Youri Seleznov, Sergei Popov, Vladimir Mykytin, Sergei Nagornyak, Valery Kryventsov, Segei Kovalov, Alexy Bakharev (67. Gennady Zubov), Valaery Kryventsov, Andrey Stolcers (58. Andrey Vorobyey).
Afwezig Roda JC: Vrede, Senden, Nygaard, Torma.
Roda JC: Van der Luer, Rudge, Lawal.
Shakhtar: Starostyak, Mykytin.

Scheidsrechter John Ferry (Noord-Ierland)
Toeschouwers 6.635.

Roda heeft zichzelf donderdagavond een goede uitgangspositie verschaft om de tweede ronde van de UEFA-Cup te bereiken. Met een duidelijke 2 - 0 nederlaag werd Shakhtar Donetsk terug naar de Oekraïne gestuurd. Overigens had de zege van Roda met een beetje geluk nog hoger uit kunnen vallen. Over twee weken zullen we weten of de zege op Kaalheide genoeg was.

Afwezig waren nog steeds de geblesseerden Vrede, Senden, Nygaard en Torma. De eerste drie landden vlak voor de wedstrijd met een helikopter op de middenstip met de wedstrijdbal. De Hongaar Torma was daar niet bij. Hij had eerder op de dag te horen gekregen dat hij door zijn knieblessure de rest van het seizoen uitgeschakeld zal zijn. Zuur dus voor Torma, die net een basisplaats had veroverd. Vorig jaar stond Joos Valgaeren overigens met eenzelfde blessure ook een jaar buitenspel.

Van de tegenstanders, Shakhtar Donetsk, werd verwacht dat ze massaal zouden verdedigen en slechts zelden een poging zouden wagen om van de eigen helft af te komen. De verdediging van de ploeg uit het mijnwerkersgebied van de Oekraïne leek ijzersterk, getuige het aantal van slechts twee tegengoals in zeven competitie-wedstrijden. De spelers hadden van trainer Sef Vergoossen dan ook de opdracht meegekregen om vanuit hun taak te blijven voetballen, hoe lang een treffer ook zou uitblijven. In de jacht naar goals kan namelijk de organisatie nogal eens uit het oog worden verloren, iets wat de tegenstander in de kaart speelt.

Maar met die stugge weerstand van Shakhtar viel het allemaal wel mee. Met name in de eerste helft leek de verdediging van de gasten af en toe op een Zwitserse gatenkaas. Al na tien minuten sloeg Roda de eerste bres in de Oekraïnse defensie. Peerke Van Houdt slalomde langs een verdediger en passeerde doelman Virt op weg naar de openingstreffer. De keeper pakte Van Houdt bij zijn benen vast en bracht de Belg ten val binnen de zestien. Maar waar iedereen wachtte op het fluitsignaal van scheidsrechter Ferry, liet die gewoon verder spelen. Geen penalty voor Roda dus, terwijl het er toch echt eentje was.

Tien minuten later was het toch raak op Kaalheide. Dave Zafarin stuurde met een juweel van een pass Arno Doomernik de diepte in. De middenvelder schrok waarschijnlijk zelf een beetje van de vrijheid die hij had, want er stond geen Shakhtar-speler ook maar een beetje in de buurt. Doelman Virt stond iets te ver voor zijn doel, waarna Doomernik hem van buiten de zestien met een boogbal passeerde: 1 - 0.

Zo'n vijf minuten later kreeg Zafarin de bal op de rand van de zestien aangespeeld van Van Houdt. Met een leuke beweging passeerde Zafarin zijn tegenstander en ging de zestien in, waar hij alleen tegenover doelman Virt kwam te staan. Professioneel wachtte Zafarin tot de keeper naar de grond ging en stiftte de bal vervolgens over hem heen in het doel: 2 - 0. Zo stond er binnen een half uur een ideale score op het scorebord, want wie had nou gedacht dat Shakhtar zo zwak zou verdedigen?

Later in de eerste helft kropen de gasten nog eens door het oog van de naald. Garba Lawal trok vanaf links naar binnen. Recht voor het doel legde hij de bal terug op Eric Van der Luer. Vanaf zo'n twintig meter haalde die ineens uit met een laag schot. Doelman Virt was opnieuw kansloos, maar deze keer had hij geluk dat de paal een derde treffer voor Roda in de weg stond.

In de tweede helft zakte het spel terug naar een laag niveau. Roda hinkte duidelijk op twee gedachten. Aan de ene kant wilde men de de voorsprong verder uitbouwen en de return over twee weken tot een formaliteit maken, aan de andere kant was er steeds de vrees dat Shakhtar een tegentreffer zou scoren. Shakhtar speelde in de tweede helft iets mer naar voren, maar een echt offensief kwam er niet echt. Pas in de laatste tien minuten maakte Roda het zichzelf ontzettend lastig achterin en kwam er af en toe niet meer uit.

Van Houdt passeert Starostyak

Eerder was Roda nog aan een lullige tegentreffer ontsnapt. Een vrije trap voor Shakhtar zeilde via het been van Valgaeren buiten bereik van Kalac op de bovenkant van de lat. Aan de andere kant vielen er ook nog maar een paar spectaculaire acties te zien. Lawal schoot een paar keer richting doel, maar een treffer produceerde de Nigeriaan bij zijn drie pogingen niet. Ook Van der Luer probeerde het nog van afstand, maar zijn knal zeilde rakelings over het doel.

In de slotfase had Roda het dus nog moeilijk. Toch was de grootste mogelijkheid nog voor de thuisploeg. Debutant Bas Jacobs, ingevallen voor Van Houdt, ging in blessuretijd op avontuur. Zijn schot caromboleerde via een verdediger maar rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Zo bleef het dus bij 2 - 0 en heeft Roda in principe de kansen helemaal in eigen hand om een ronde verder te komen.

Commentaar van Sef Vergoossen: "We wisten dat dit team zeer gegroepeerd zou verdedigen en er heel gevaarlijk uit kon komen. Normaal teken je voor 2 - 0, maar achteraf zeg ik dat er meer in had gezeten. Als we het niet redden, hebben we het hier laten liggen. Eigenlijk mag het daar niet meer moeilijk worden. Hun voorhoede moet in een kleinere ruimte spelen, de achterhoede in een grotere. Daar hebben beide linies problemen mee. Zaak voor ons is het dan om daar van te profiteren."