Make your own free website on Tripod.com

Donderdag 2 oktober 1997.

Logo Beer-Sheva

Roda JC - Hapoel Beer-Sheva : 10 - 0

Eerste Ronde Europa Cup II 1997/1998


19. 1 - 0 Peter Van Houdt
31. 2 - 0 Peter Van Houdt
41. 3 - 0 Garba Lawal
49. 4 - 0 André Ooijer
54. 5 - 0 Regilio Vrede
63. 6 - 0 Garba Lawal
69. 7 - 0 Peter Van Houdt
73. 8 - 0 Gabor Torma
86. 9 - 0 André Ooijer (strafschop)
91. 10 - 0 Gabor Torma
Roda : Damjanac, Senden, Vrede, 't Hart (74. Grünholz), Obdam, Ooijer, Van der Luer, Doomernik, Lawal, Van Houdt, Torma.
Hapoel BS : Smadja, Oren, Simchon, Riv, Biton, Rafael, Benhayoun, Moyal, Guseiv (75. Wagnin), Avitan Sharon (75. Elijav), Horvat.

Geel : Moyal, Avitan Sharon (Beer-Sheva), Obdam (Roda).
Scheidsrechter : Beck (Liechtenstein).
Toeschouwers : 5.000.

Roda zorgde voor een unieke avond op Kaalheide in de return tegen Hapoel Beer-Sheva. Met liefst 10 - 0 werden de Israeli's terug de Negev woestijn ingestuurd. Vooral in de tweede helft gaf Roda, opgejut door het publiek, vol gas om tot de dubbele cijfers te komen.

Voorafgaand aan het duel was het de vraag of Roda zich voldoende kon motiveren om de wedstrijd voluit te spelen en of Beer-Sheva zich massaal zou ingraven om een afgang te voorkomen. Roda speelde echter behalve in het begin inderdaad zeer fel en de tegenstand van Beer-Sheva stelde ook niet veel voor.

Toch had Roda bijna twintig minuten nodig om de score te openen. Maar toen kopte Peter Van Houdt een voorzet van Eric Van der Luer keurig in de hoek achter doelman Smadja: 1 - 0. Tien minuten later was het weer Van Houdt die scoorde. Een poeier van Doomernik spatte uiteen op de paal, waarna Van Houdt er in de rebound als de kippen bij was om te scoren. Vlak voor rust deed Garba Lawal ook een duit in het zakje door eerst Smadja te omspelen en daarna te scoren: 3 - 0 bij de rust.

Toen dacht er nog niemand aan dubbele cijfers, maar al heel vroeg in de tweede helft scoorde André Ooijer het mooiste doelpunt van de avond. Op de rand van de zestien omspeelde hij een verdediger en knalde via de onderkant van de lat raak: 4 - 0. In de 54e minuut kopte Regilio Vrede een hoekschop van Van der Luer keurig in de hoek en bracht de stand op 5 - 0. In de 63e minuut werd het 6 - 0 toen Lawal bij de tweede paal kon inschieten nadat iedereen de bal bij de eerste paal had gemist. Vanaf dat punt wist het hele stadion dat dubbele cijfers mogelijk waren en de spelers werden aangemoedigd om vol door te gaan. In de 69e minuut scoorde Van Houdt zijn derde doelpunt toen een kopbal van Ger Senden voor zijn voeten viel en hij van één meter kon inschieten: 7 - 0. Roda had nog ruim twintig minuten om drie keer te scoren. In de 73e minuut maakte Torma zijn tweede en Roda's achtste door een uitstekende pass van Van de Luer vanaf de rand van het strafschopgebied over Smadja heen in het lege doel te lobben. Daarna leek Roda zichzelf voorbij te hollen op weg naar de 10 - 0 en viel er lange tijd geen goal meer. Zelfs de verdedigers Vrede en Senden stonden vaak helemaal voorin. Pas in de 86e minuut viel de 9 - 0 uit een strafschop van Ooijer. De bevrijdende tiende treffer viel in blessuretijd. Van der Luer gaf een gave voorzet op Senden. Diens kopbal kon Smadja nog uit de hoek tikken, maar in de rebound was hij kansloos op de kopbal van Gabor Torma: 10 - 0.

Commentaar van Martin Jol in het Limburgs Dagblad: "Sorry voor Hapoel, maar die jongens kunnen er ook niets aan doen. Ze missen gewoon het niveau om Europees voetbal te spelen. Als je een heel elftal verkoopt, mag je niks verwachten. Ik vind het fantastisch dat mijn ploeg dit heeft kunnen opbrengen. Vooraf had natuurlijk niemand met zo'n uitslag rekening durven houden."
Spelers:
Ooijer: "Dit is een droom die werkelijkheid is geworden. Een uitslag die zelfs Europese topclubs niet gauw zullen neerzetten. In de rust zeiden we al tegen elkaar dat die gasten rijp voor de sloop waren."
Vrede: "Dit is een stimulans voor ons en voor het publiek. Vooraf hadden we het er nog over dat ik ook moest scoren. Heerlijk als het dan ook nog lukt. Aan het aanvallend koppen moet ik blijven werken, maar een goal voor één verdediger is mooi genoeg."
Senden: "Dit gebeurt geen tweede keer meer op Europees niveau. Klasse dat de ploeg blijft gaan. De goede voorbereiding, ook op een duel dat eigenlijk al beslist was, heeft zijn vruchten afgeworpen. Onze kwaliteiten kwamen bovendrijven. Dit is een echte opsteker voor de club voor de komende weken in de competitie. Ook voor het publiek waren we verplicht om uit te halen."
Van der Luer: " We begonnen te gehaast. Ook ik maakte me daar schuldig aan. We moeten de uitslag in ieder geval relativeren. We hebben gespeeld tegen een tegenstander van hoofdklasse-niveau. Maar normaal scoor je ook tegen een hoofdklasser geen tien keer. We zijn dit keer vol doorgegaan. Dat is het verschil. Als we dat niet doen, dan krijg je problemen als in de competitie. Ik hoop dat we vertrouwen krijgen door deze uitslag. Dat is het belangrijkste."


Europa Cup 1997/1998