CSKA Sredets Sofia wint na strafschoppen

Roda: Nederburgh, Hanssen, Boerebach, Fräser, Trost, Broeders, Groenendijk, van der Luer, van Loen, Haan, Sanchez Torres (Raymond Smeets)
Sofia: Valov, Mladenov, Dimitrov, Bezinsky, Batsjev, Kirov (Vitanov), Ivanov, Jantsjev (Georgiev), Kostadinov, Penev, Stoitsjkov.

Geel: Ivanov, Penev (Sofia), Groenendijk (Roda).
Scheidsrechter: Mikkelsen (Denemarken).
Toeschouwers: 17.000.

Nadat Roda in de pers was neergesabeld omdat men in Sofia veel te hard gespeeld zou hebben, volgde twee weken later op Kaalheide de revanche. Dit was de beste wedstrijd die ik ooit gezien heb van Roda. Trainer Jan Reker was door de UEFA geschorst en moest op het dak van de tribune de wedstrijd volgen. Roda begon furieus en scoorde twee keer, maar beide keren werd de treffer afgekeurd. Uitblinker Michel Boerebach knalde eerst over en later op de lat. Sofia kwam er niet aan te pas en werd constant onder druk gehouden. Vlak voor rust kwam er gerechtigheid: van der Luer zag zijn schot gestopt door doelman Valov. De bal viel voor de voeten van Boerebach, die via de doelman weer de lat raakte. De rebound werd door Michel Haan vallend in het doel gekopt : 1 - 0.

In de tweede helft bleef Roda aanvallen en kansen creeren. Na een kwartiertje zette John van Loen zijn tegenstander slim weg en bracht zo Eric van der Luer in stelling die met een hard, diagonaal schot 2 - 0 scoorde. Sofia was k.o. en Roda kon de wedstrijd rustig uitspelen om de halve finale te halen. Tot vlak voor tijd Michel Boerebach blunderde door te zacht terug te spelen op doelman Nederburgh: Hristo Stoitsjkov onderschepte de bal en kon het presentje van Boerebach verzilveren : 2 - 1.

En dus moest er een verlenging worden gespeeld waarin Roda ook weer de beste kansen had en Sofia enkele hachelijke momenten in het eigen strafschopgebied overleefde. Gescoord werd er echter niet in de verlenging, waardoor de ontmoeting beslist moest worden door strafschoppen.

In de strafschoppenserie hadden beide teams een penalty gemist toen Michel Boerebach de laatste strafschop moest nemen. Uitgerekend hij, de beste man van het veld, zag zijn inzet gestopt en zorgde ervoor dat Roda werd uitgeschakeld.

Sofia ging door naar de halve finale tegen Barcelona, waarin het werd uitgeschakeld. Later kocht Barcelona wel Hristo Stoitsjkov, die daar zou uitgroeien tot een superster. Zou die Stoitsjkov wel weten dat hij zijn carriere bij Barca te danken heeft aan Michel Boerebach . . . ?