Kalac, Senden, Vrede, Luypers, Van Haaren, Zafarin (46. Tchoutang), Nygaard, Van der Luer, Van der Heyden (70. Lawal), Peeters (46. Torma), Van Houdt.
Van der Vlag, Van Wattum, Ebbinge, Van der Meer, Gall, Slor, Venema, Blaauw (46. Adams), Oosting, Mulder, Klinkers (84. Jansen).
Vrede, Van Houdt, Senden, Van Haaren.
Van Wattum, Gall

ScheidsrechterVan der Pas
Toeschouwers2.000

Spelen tegen een team uit de Eerste Divisie is bijna nooit leuk voor clubs uit de Eredivisie. Vorig jaar had Veendam het Roda op Kaalheide voor de beker ook al eens lastig gemaakt, en won Roda nipt met 1 - 0. Dit jaar had de ploeg van Sef Vergoossen zelfs een verlenging nodig om af te rekenen met de club uit het hoge noorden.

Roda begon met dezelfde basis als in de gewonnen wedstrijd tegen Fortuna, dus weer met Zafarin vanaf het begin erbij. Veendam had in de poulewedstrijden nog voor een kleine stunt gezorgd door uit van AZ te winnen.

De wedstrijd werd gespeeld in abominabele omstandigheden. Er was een storm met windkracht 7, terwijl het ook nog eens aan een stuk door keihard regende. Kortom, weer waarbij een normaal mens zijn hond niet eens uitlaat. Toch waren er nog 2000 dapperen die het weer trotseerden om op Kaalheide hun club aan het werk te zien.

Roda was dus gewaarschuwd, maar toch was de opening bijzonder slap. In de eerste vijf minuten had Veendam al twee grote kansen gehad. Oosting zag zijn schot gestopt door Kalac, terwijl Venema de paal raakte. Daar werden de geel/zwarten blijkbaar wel wakker van, want vanaf dat moment werd er goed gespeeld. Een minuutje nadat Veendam de paal had geraakt, kon Van Houdt alleen op doelman Van der Vlag af. De afronding van Peerke was echter niet al te sterk en Van der Vlag kon zijn schot stoppen. Roda ging in de aanval en Veendan kwam er nauwelijks nog aan te pas.

Des te verrassender was het dan ook dat de gasten na ruim een kwartier op voorsprong kwamen. Peter Van Houdt bewees dat aanvallers zich maar beter niet niet al te veel met verdedigen moeten bemoeien. Vlakbij het eigen strafschopgebied wilde de Belg de bal terugspelen, maar schoof die perfect in de voeten van Bob Mulder, die met een droge knal voor 0 - 1 zorgde.

De rest van de eerste helft hield Roda zich voornamelijk bezig met het missen van allerlei riante scoringsmogelijkheden. Zo knalde Bob Peeters vanaf zes meter over; Senden zag zijn inzet afstuiten op een verdediger en Van der Heyden raakte met een knal van afstand de paal. Verder slaagde vrijwel iedere speler van Roda er wel in om een kans te missen. Eigenlijk was het een wonder dat Veendam nog met een voorsprong de rust in kon gaan.

In de rust verving trainer Vergoossen Peeters voor Torma en Zafarin voor Tchoutang. Blijkbaar vond Torma dat hij ook eens iets van zich moest laten zien, want de Hongaar had het in de tweede helft behoorlijk op zijn heupen. Binnen vijf minuten knalde hij drie keer op doel. Het eerste schot ging nog rakelings naast het doel. Zijn tweede inzet kon nog worden gestopt door Van der Vlag. Maar in de 50e minuut was Torma's derde knal wel raak. Buiten de zestien kreeg hij de bal aangespeeld, draaide zich naar de goal en liet een hard schot los. De bal stoot vlak voor de doelman op de grond, waardoor die kansloos werd en Roda naast Veendam kwam: 1 - 1.

In het verdere verloop knalde Troma nog drie keer goed op doel, waarbij hij één keer de paal raakte. Het wachten was eigenlijk op de beslissende goal van Roda, die echter meer niet wilde vallen. Veendam had helemaal niets in te brengen en kreeg niet eens kansjes in de counter. Toch haalde de ploeg met hangen en wurgen het einde van de reguliere speeltijd met de gelijke stand.

In de verlenging mocht Veendam aftrappen, terwijl Roda de storm in de rug had. Binnen een halve minuut was het toen echter wel raak. Een lange trap van Kalac kwam terecht in de buurt van de zestien van de gasten. De bal werd teruggelegd op Marc Nygaard, die kon aanleggen voor een schot. Gedragen door de wind zeilde de bal hoog in de touwen achter doelman Van der Vlag. Die goal betekende meteen de "sudden death" voor Veendam.